Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Obama üdvözölte március 15-ét

2009.03.14. 18:12 Módosítva: 2009-03-14 18:13:28
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc örökségét, valamint az Egyesült Államok és Magyarország közötti barátságot méltatta Barack Obama amerikai elnök a magyar nemzeti ünnep alkalmából írott üdvözletében.

Az elnök köszöntőjét az Amerikai Magyar Koalíció (HAC), a legnagyobb befolyású amerikai magyar érdekképviseleti csoport juttatta el az MTI-nek. A köszöntőben Obama a magyar történelem egyik mérföldkövének, a szabadságért vívott küzdelem egyik, jelentős fejlődést elindító pillanatának nevezte az 1848-as forradalmat, amelynek öröksége továbbra is ösztönzően hat.

A történelmi eseményre visszaemlékezve az amerikai elnök méltatta a két ország közötti barátságot. „Közös értékek és célok mentén a magyarok és amerikaiak rengeteg, kölcsönös érdeklődésre számot tartó ügyben működtek együtt. Magyarország NATO-csatlakozásának 10. évfordulóján nagyra értékeljük a magyar nép felbecsülhetetlen értékű hozzájárulását e nagyszerű szövetséghez, valamint a válságok megoldásához szerte a világban” - áll az üdvözletben.

Barack Obama kiemelte, hogy a két ország közötti barátságot tovább erősítette az Egyesült Államokban élő magyar közösség. „Joseph Pulitzer írásaitól kezdve a néhai Tom Lantos kongresszusi képviselő tevékenységéig amerikai magyarok nemzedékei erősítették az Egyesült Államok hírnevét és kultúráját” - áll a Fehér Házban március 15-ével keltezett, Obama elnök által aláírt üdvözletben.