Patthelyzet a székelyudvarhelyi tanácsban

2009.03.17. 13:09 Módosítva: 2009.03.17. 13:09
Az RMDSZ képviselőinek bojkottja miatt másodjára sem tudott összeülni a székelyudvarhelyi városi tanács. Az RMDSZ új választásokat akar.

Már második alkalommal nem tartották meg a rendes tanácsülést hétfőn Székelyudvarhelyen, miután a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi frakciója nem jelent meg az ülésen. Bunta Levente polgármester és tanácsostársai azt szeretnék elérni, hogy előre hozott választásokat tartsanak.

Az RMDSZ az önkormányzat lemondására tett javaslatot február 26-án, a frakciók közötti együttműködés hiányára hivatkozva. A székelyudvarhelyi tanácsban kilencen képviselik az RMDSZ-t és nyolcan a Magyar Polgári Pártot (MPP), illetve két zöld párti tanácsos is van, ezért a teljes RMDSZ-frakció lemondása esetén sem oszlik fel a tanács.

Az MPP-frakció és Dósa Barna zöld képviselő nem mond le a mandátumáról. A Zöld Párt másik tanácsosát, Zilahi Imrét pártja decemberben kizárta, ezért elveszíti mandátumát, és egyben az alpolgármesteri tisztséget is, amennyiben az első rendes havi tanácsülésen a testület tudomást vesz kizárásáról.

Ha viszont nem vesz részt a tanácsüléseken, az az RMDSZ-nek kedvez: nem lehet érvényes üléseket tartani, és két hónap után feloszlik a tanács. "Az MPP-nek a jelenlétem kellene ahhoz, hogy ki tudjanak rúgni. Nem értek egyet a kizárásommal, erkölcstelennek tartom, de nem támadtam meg, tudomásul vettem. Azt viszont ne várják el, hogy részt vegyek egy tanácsülésen - ahol amúgy sem szavazhatok magamról -, csak azért, hogy menesszenek. Intézze a két nagy frakció egymás között az ügyet" - nyilatkozta a kolozsvári Krónikának Zilahi.