Lecsukták Bush különleges tanácsadóját

2009.03.18. 20:46
Jobb életre vágyott, így mintegy 600 ezer dollárt sikkasztott el Bush tanácsadója. Felipe Sixto a kubaiknak szánt összegből csípett le, a bíróság végül két és fél évre börtönbe küldte.

Két és fél évi börtönre ítélték szerdán az Egyesült Államokban a Fehér Ház egyik volt tanácsadóját, aki közel 600 ezer dollárt tett zsebre a kubai ellenzék támogatására szánt szövetségi pénzből. Felipe Sixto abból a pénzből sikkasztott, amelyet a kormányzat nevében eljáró Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) adott a Szabad Kuba Központ (CFC) nevű független szervezetnek, aminek ő volt a főtitkára 2003-tól.

Sixto ezzel párhuzamosan a Fehér Házban George Bush akkori elnök különleges tanácsadója volt. Erről az állásáról csak akkor mondott le, amikor egy évvel ezelőtt megtudta, hogy a CFC eljárást indít ellene a sikkasztás miatt.

A vádlott beismerte mohóságát és önzését, s csak azzal tudott védekezni a washingtoni szövetségi bíró előtt, hogy olyan életszínvonalat akart a családjának, amilyet nem engedhetett meg magának. A bíró az ítélet kihirdetésekor külön felhívta a figyelmet arra, hogy a fehér házi alkalmazottak ilyen cselekedetei kétségeket kelthetnek az emberekben a kormánytisztviselők becsületességét illetően.