Valér
4 °C
8 °C

Lenácizták Peer Steinbrücköt

2009.03.19. 13:53 Módosítva: 2009-03-19 13:55:57
Lichtenstein után Svájcban is nácizzák Peer Steinbrück német pénzügyminisztert, aki harcol a környező adóparadicsomokkal. Steinbrück felháborodott, pedig ő kezdte a sértegetést, amikor menekülő indiánokhoz hasonlította a banktitkon lazító svájciakat.

Tiltakozott a német pénzügyminiszter csütörtökön amiatt, hogy egy svájci parlamenti képviselő előző nap a nácikhoz hasonlította. A berni törvényhozásban elhangzott megjegyzés arról tanúskodik, hogy egyre inkább elmérgesedik a napok óta tartó nyilatkozatháború Svájc és Németország között, ami a Svájc adókerülésben játszott szerepéről robbant ki.


"Fenyegető leveleket kapok Svájcból, náci pribékként becsmérelnek" - mondta Peer Steinbrück a Süddeutsche Zeitung című német napilap csütörtöki számában. "Ez teljesen aránytalan és elfogadhatatlan."

Azzal vágott vissza, hogy Svájc a hazájukban lévő adózási törvények megsértésére szólítja fel a külföldieket. "Az ingerültség bizonyára abból fakad, hogy tudatára ébredtek: kívül állnak a nemzetközi egyezményeken."

Thomas Müller svájci képviselő egy indulatos parlamenti vita közben mondta, hogy a német pénzügyminiszter "a németeknek azokra a nemzedékére emlékezteti, akik bőrkabátban, csizmában és [náci] karszalaggal masíroztak az utcákon". Steinbrück viselkedése a "ronda németek" képét idézi fel benne, folytatta.

A parlamenti vitát azután rendezték, hogy Svájc, a világ legnagyobb off-shore központja, a nemzetközi nyomásnak engedve múlt pénteken bejelentette: enyhít a banktitok védelmének szigorán, legalábbis a külföldi számlatulajdonosok esetében.

A német pénzügyminiszter másnap a lovasságtól megriadt, menekülő indiánokhoz hasonlította Németország déli szomszédját, ami Svájcban általános felháborodást váltott ki. Micheline Calmy-Rey külügyminiszter "mind tartalmában, mind formájában elfogadhatatlannak, sértőnek és agresszívnak" nevezte Steinbrück hasonlatát.

Nem ez volt az első eset, hogy nácikhoz hasonlították az adóparadicsomok ellen világszerte határozott fellépést követelő németeket. Szeptemberben II. János-Ádám liechtensteini uralkodó herceg IV. Birodalomnak nevezte Németországot, miután Berlin vizsgálatot indított német állampolgárok ellen, akik a törpeállam bankjaiban helyezték el megtakarításaikat.