Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Obama bocsánatot kért egy poénért

2009.03.20. 21:20 Módosítva: 2009-03-20 21:22:34
Az amerikai elnök bowling-tudását akarta kifigurázni, de szerencsétlen módon a speciális olimpiához mérte magát. Utána azonnal korrigált, azt mondta, senkit nem akart megalázni kijelentésével.

Barack Obama amerikai elnök személyesen kért bocsánatot az értelmileg sérültek nemzetközi olimpiai szervezetének elnökétől, amiért a Jay Leno-show vendégeként saját bowling-teljesítményét a speciális olimpiával rokonította.

Tim Shriver, a washingtoni székhelyű Speciális Olimpia nevű szervezet elnöke az ABC televízióban pénteken mondta el, hogy Obama az előző esti showműsor után nem sokkal személyesen hívta fel és kért elnézést tőle a félresikerült viccelődésért.

Obama saját gyenge bowling-eredményével kapcsolatban tett gondatlan megjegyzést a Speciális Olimpiáról, amelyen értelmileg sérült emberek versenyeznek egymással.

Obama csütörtök este ismét "történelmet írt": ő az első, olyan hivatalban levő elnök, aki részt vett egy hollywoodi éjszakai televíziós showműsorban. A 35 perces könnyed hangulatú beszélgetés során arról is beszélt viccelődve, hogy a Fehér Házban igyekszik tökéletesíteni gyér bowling-tudását. "Eldicsekedett", hogy egyszer már 129 pontot gurított a lehetséges 300-ból. "Ez nagyszerű, elnök úr" - replikázott Leno.

"Már javulok" - mondta Obama, aki egy évvel ezelőtt, amikor a kampányban egyszer bowlingozott, csak 37 pontot ért el. Nevetve megjegyezte: "Ez olyan mint ... olyan volt, mint a Speciális Olimpia vagy valami ilyesmi".

A közönség hahotázott, de a Fehér Ház azonnal érzékelte, hogy baki történt. Bill Burton szóvivő közleményben tudatta, hogy Obama a rögtönzött megjegyzésben saját bowlingozása kapcsán humorizált, egyáltalán nem volt szándéka lealacsonyítani a Speciális Olimpiát. Mint közölte, Obama fantasztikus eseménynek tartja ezt az olimpiát, ahol a világ minden részéről érkező fogyatékkal élők tündökölhetnek. Hozzátette, hogy az elnök ismer Detroit körzetéből egy speciális olimpikont, aki háromszor is tökéletes 300 pontot gurított, szívesen látná, ha a Fehér Házban oktatná őt a játékra.

Obama az elnöki repülőgép fedélzetéről, Los Angelesből Washingtonba visszatérőben telefonált Shrivernek, még mielőtt az előre felvett beszélgetés adásba került.

Shriver az ABC-nek elmondta, hogy Obama nagyon megindító módon kért bocsánatot. Kifejezte, hogy senkit nem akart megalázni, senkinek nem akart fájdalmat vagy szenvedést okozni.

A Speciális Olimpia elnöke ugyanakkor azt mondta, le kell vonni a tanulságot az esetből. A szavak számítanak, és az elnök szavai bizonyos értelemben megalázóak voltak a fogyatékkal élők számára, fájdalmat okoztak. Az ilyen szavak sztereotípiákhoz vezetnek - tette hozzá.

Tim Shriver a Speciális Olimpia szervezetét alapító Eunice Kennedy Shriver fia, egyben az Obama elnökválasztási győzelmét erőteljes támogatásával elősegítő Edward M. Kennedy szenátor unokaöccse. A Speciális Olimpia szervezete 1968-ban jött létre Washingtonban, ma már csaknem 200 ország a tagja.