Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az afgánok a szárazság ellen is harcolnak

2009.03.22. 14:02
Afganisztán viszonylag békés északi részén az afgánok nem a tálibok ellen harcolnak. A súlyos szárazság és a magasba szökő élelmiszerárak többszázezer embert mindennapi harcra kényszerítenek, hogy túléljék a telet.

A Nemzetközi Vöröskereszt szerint Afganisztán északi részén mintegy 280 ezer afgán szenved a 10 éve legsúlyosabb aszálytól, és nem tudja kielégíteni szükségleteit alapvető élelmiszerekből.

Bár általában nem feladata, a Nemzetközi Vöröskereszt élelmiszert oszt az afgán Vörös Félhold szervezettel néhány leginkább sújtott övezetben, tükrözve ezzel nem csak a válság mértékét, hanem a segítség hiányát is az országnak ezen a részén. A Nemzetközi Vöröskereszt azért kapcsolódott be, mert a szükség nagyon nagy, s emberek ezreit és ezreit érinti - jelentette ki Azim Noorani, a Nemzetközi Vöröskereszt képviselője Észak-Afganisztánban.

Miközben Afganisztán a világ egyik legszegényebb országa, amely minden évben a külföldi segítség dollár-milliárdjaitól függ, a szegénység körzetenként változik.

A délnyugati Hilmend tartomány, ahol az illegális ópiumtermény több mint kétharmadát állítják elő, és ahol a tálib felkelés a legerősebb, a legtöbb mutató szerint a három leggazdagabb tartomány között van - állapította meg egy 2008-as ENSZ jelentés. Hilmendban a legmagasabb az autók aránya az egész országban.

A több száz kilométerre északra fekvő Balk tartomány Csemtal körzetében az élet lényegében nem változott több száz éve. A külvilággal ritka a kapcsolat és a segítség még ritkább.

"Nem kaptunk semmilyen kormánytámogatást. Ígérték, hogy adnak nekünk élelmiszert, de nem tették meg" - mondta Mohammad Rafi, a Nemzetközi Vöröskereszt egyik élelmiszerosztó helyén Szangi-Hel faluban.

"Bár a NATO vezette katonai erő jelen van Balk tartományban, a külföldi katonákat ritkán látni Csemtalban és akkor is csak a biztonságról érdeklődnek" - tette hozzá Rafi. A férfi több száz más afgánnal együtt érkezett a környékbeli településekről Szangi-Helbe, egyesek órákat gyalogoltak, hogy felvegyék a Nemzetközi Vöröskereszt rendkívüli rizs-, bab-, olaj- és teaadományát. A Nemzetközi Vöröskereszt mintegy 30 ezer embernek oszt élelmiszert három olyan északi tartományban, ahol tavaly nem volt termés.

Az afgánok évszázadokon át túlélték a szárazságot és az éhínséget. Hosszú távú fejlesztés nélkül azonban az afgánok milliói aligha tudják megtörni a szegénység körforgását és a fegyveres csoportok befolyása alá kerülhetnek, amelyek kihasználják a szegény afgánok elégedetlenségét.