Megbukott a cseh kormány

2009.03.24. 19:32 Módosítva: 2009.03.24. 21:12
Elvesztette kedden a bizalmi szavazást a cseh kormány, ezért Mirek Topolánek kormányfő bejelentette lemondását. Most az államfő nevezhet ki új miniszterelnököt, vagy előre hozott választásokat írhat ki. A döntés kínosan érinti az Európai Unió soros elnökségét betöltő Csehországot, ahol a következő héten tárgyal majd európai vezetőkkel Barack Obama amerikai elnök.

Megbukott a Mirek Topolánek vezette cseh kormány, miután elvesztette a bizalmi szavazást kedden a parlamentben. Az Európai Unió soros elnökségét adó kabinet addig marad a helyén ügyvivő jelleggel, amíg Václav Klaus államfő ki nem nevez egy új miniszterelnököt, vagy előre nem hozza az egyébként a jövő év közepén esedékes parlamenti választást. Ennek megszervezéséhez öt hónapra lenne szükség a cseh választásokat szervező statisztikai hivatal szerint.

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek

A jobbközép kisebbségi kormány ellen 101-en szavaztak a kétszáz tagú törvényhozásban, köztük négy korábban koalíciós képviselő is, aki időközben függetlenné vált. Mirek Topolánek közölte, hogy elfogadja a szavazás eredményét.

"Benyújtom kormányom lemondását Václav Klaus államfőnek. Ezután tárgyalások jönnek egy új kormány megalakításáról" - mondta a szavazás után. Szerinte az államfő a legerősebb párt vezetőjét, vagyis őt fogja ismét megbízni. Hangsúlyozta azonban, hogy amennyiben nem sikerül új kormányt alakítaniuk, akkor a mielőbbi választások mellett állnak ki.

Az ellenzék kezdeményezte

Jirí Paroubek, a Cseh Szociáldemokrata Párt vezetője a bizalmi szavazás után ugyanakkor nem erőltette a kormány távozását. Megismételte korábbi álláspontját, miszerint a lemondás helyett a kabinet folytathatná a munkát az uniós elnökség végéig. Azt azonban kizárta, hogy pártja belépjen egy szakértői kormányba. Ennek külső támogatásáról viszont hajlandóak tárgyalni, hogy az ország meg tudjon birkózni a globális gazdasági válsággal.

Topolánek már hétfőn leszögezte, hogy elutasítják azt a szociáldemokrata elképzelést, hogy a kormány bizalomvesztés esetén is hatalmon maradjon a cseh uniós elnökség végéig. Hozzátette, hogy nem támogatnak semmiféle hivatalnoki kormányt sem, amely nyíltan vagy közvetve a kommunistáktól függene.

Az Európai Bizottság bizakodik

Jelenleg a Cseh Köztársaság tölti be az Európai Unió soros elnökségét, és a jövő héten Prágába várják Barack Obama amerikai elnököt, aki ott majd európai vezetőkkel találkozik. Topolánek erről azt mondta, hogy a leszavazása mindenképpen gyengíteni fogja az ország tárgyalóképességét és pozícióit.

Bár Jiri Pehe cseh politikai elemző szerint a kormány bukásával a cseh uniós elnökség befejeződött, lényegében formalitássá vált, az Európai Bizottság közleménye szerint bízik abban, hogy a keddi bizalmi szavazás negatív eredménye ellenére Csehország európai uniós elnökségi munkája az eddigiekhez hasonlóan hatékonyan folytatódik.

Az uniós végrehajtó testület emlékeztetett arra, hogy az EU szerződései szerint az elnökséget adó országot a nemzeti alkotmánya szerint illetékes kormány képviseli az uniós munkában.

Csehországnak alkotmányos úton, magának kell megoldania belpolitikai problémáit, áll a közleményben. A bizottság bízik abban, hogy ez olyan módon történik, amely biztosítja a tanács elnökségének teljes körű működését.