Vége a terror elleni háborúnak

2009.03.25. 14:19 Módosítva: 2009.03.25. 14:35
A George Bush korábbi amerikai elnök által bevezett terror elleni háború helyett a jövőben inkább a tengerentúli elhárító műveletek kifejezést használhatja Barack Obama kormányzata, írja a The Washington Post. Állítólag előírásról azért nincs szó.

A jövőben nem használja a Pentagon a "terror elleni háború" kifejezést, írja a The Washington Post. Helyette inkább a "tengerentúli elhárító műveletek" bevezetése mellett döntöttek.

A lap szerint már korábban is keringtek kormányzati körökben hírek a George Bush korábbi amerikai elnök által a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után bevezetett kifejezés lecseréléséről, azonban kedden reggel az Obama kabinet beszédíróit és legtöbb munkatársát e-mailben értesítették a döntésről. A kiszivárgott információk szerint a védelmi minisztérium a "hosszú háború" kifejezést is kerülné a jövőben.

A lapban az e-mail forrásaként megnevezett kormányzati egység részéről azonban jelezték, hogy nem előírásról, hanem valójában csak az egyik munkatársuk véleményéről van szó. Kenneth Baer szóvivő szerint a terror elleni háború kifejezés sem tűnik majd el véglegesen.

Ettől függetlenül a Post szerint feltűnő, hogy az elmúlt egy hónapban már egyre többször beszéltek Washingtonban tengerentúli elhárító műveletekről. Többek között a Fehér Ház költségvetési igazgatójának kinevezett, magyar származású Peter Orszag, és az előző héten a légierő helyettes parancsnoka is használta már a kifejezést.

Korábban a Bush kormányzat magas rangú tisztviselői is megpróbálták elhagyni a terror elleni háborúra hivatkozást, mivel úgy látták, hogy az nem tükrözi kellőképpen a küzdelem valódi jellegét.

Az egyik elképzelés szerint az "erőszakos szélsőségek elleni küzdelem" kifejezést vezették volna be. Több tisztviselő mellett még Donald Rumsfeld akkori védelmi miniszter is használni kezdte az újítást, azonban George Bush leszögezte, hogy számára továbbra is háborúról van szó, ezért végül mindenki visszatért az eredeti kifejezéshez.