Ausztria ellenőrzi határait a NATO-csúcs alatt

2009.03.26. 17:42 Módosítva: 2009.03.26. 17:43
Az osztrák hatóságok legalább háromezer tiltakozóval számolnak, ezért a NATO-értekezlet alatt határátlépéskor, és az országban több helyen is ellenőrzik az utazókat. A határátlépéshez a jogosítvány önmagában nem lesz elég.

Ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést a jubileumi NATO-csúcstalálkozó idejére az osztrák-német határon - közölte csütörtökön az osztrák rendőrség. A kétnapos NATO-értekezlet április 3-án kezdődik, a határ térségében azonban már most ellenőrzésekre lehet számítani az osztrák és a német oldalon egyaránt. A NATO-csúcs két napján érvényes úti dokumentumokkal lehet átlépni a határt. A jogosítvány önmagában nem elég, mert nem alkalmas az állampolgárság megállapítására.

Rendőri készültség

Biztonsági okokból nem közlik előre, hogy pontosan mely átkelőkön és mikor lesz ellenőrzés - mondta a rendőrség szóvivője. A hatóságok nemcsak a határon állíthatják meg az utazókat, hanem "mélységi ellenőrzést" is végeznek.

A rendőrség a korábbi uniós, és G8-csúcstalálkozók tapasztalatai miatt, legalább háromezer tiltakozóval számol. Hatósági információk szerint különböző balos szervezetek nagyszabású blokádakciókkal igyekeznek majd megnehezíteni az állam- és kormányfők érkezését. A delegációk biztonságára összesen nagyjából 15 ezer német és francia rendőr ügyel majd.

Németország is ellenőriz

Az atlanti szövetség megkötésének hatvanadik évfordulóját ünneplő találkozót a franciaországi Strasbourgban és a németországi Kehlben és Baden-Badenben rendezik. Korábban Franciaország és Németország is bejelentette, hogy ideiglenesen visszaállítják a schengeni rendszer bevezetése előtti határellenőrzést.

A schengeni övezetként ismert térséghez tartozó európai államok között határellenőrzés nélkül lehet közlekedni, de a szabályok szerint ideiglenesen vissza lehet állítani az ellenőrzést. Ausztria legutóbb 2008-ban, az osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság idején élt a lehetőséggel.