Moszkva az Északi-sark felé kacsintgat

2009.03.31. 10:40 Módosítva: 2009.03.31. 10:40
Oroszország külön fegyveres erő létrehozását tervezi északi határa mentén, ami megerősíti Moszkva sokat hangoztatott igényét a Északi-sarkvidéken található kiaknázatlan erőforrásokra. Az oroszok mellett az Egyesült Államok, Kanada, Dánia és Norvégia is szeletet akar a tortából.

Oroszország speciális fegyveres egységet hoz létre az Északi-sarkvidékhez tartozó érdekeltségeinek védelmére, áll a már 2008. szeptemberében kidolgozott stratégiában, amelyet azonban csak pénteken hoztak nyilvánosságra, írja az AFP. Ebből az is kiderül, hogy 2020-ig Moszkva komoly erőfeszítéseket tenne az erőforrások kitermelésére a stratégiailag fontos Arktiszon.

Első körben a járőrhajók számát többszöröznék meg az északi vizeiken, a Ria Novosti orosz hírügynökségnek hétfőn nyilatkozó Vjacseszlav Popov nyugalmazott admirális szerint a tervezet értelmében alapvetően a határőrség megerősítéséről van szó. A Jeges-tenger orosz részén található szigetek infrastrukturális fejlesztését is minél előbb megkezdenék.

Az Északi-sarkvidék térképe. Kattintson a részletes térképért!

Az Északi-sark a következő évtizedek egyik lehetséges tűzfészkének számít, a területet ugyanis nem védik az Antarktiszhoz hasonlóan nemzetközi egyezmények. A helyzet megoldását az ENSZ-től várják az egymással vitázó felek. Moszkva mellett az Egyesült Államok, Kanada, Dánia és Norvégia is rátenné a kezét az Arktisz egyes részeire. Nem véletlenül, egyes vélemények szerint ugyanis a bolygó kiaknázatlan olaj- és földgázkészleteinek negyede található a sarkvidéken.

A területi igények azért erősödtek fel az elmúlt években, mert a globális felmelegedésnek köszönhetően a korábban elérhetetlen erőforrások kitermelése is lehetővé vált. Az Északi-sarkért indított harcról bővebben itt olvashat>>>

Az orosz tervezet nyilvánosságra hozására válaszul pénteken Kanada azonnal bejelentette, hogy megvédi saját érdekeltségeit, és növeli katonái létszámát északi határainál. Az elmúlt hetekben Moszkva már Norvégiával is vitázott a sarkvidékről.

Oroszország 2001 óta szorgalmazza, hogy az ENSZ ismerje el orosz felségterületként az Arktisz kétharmadát, és benne magát az Északi-sarkot is. Az orosz jogigény jelképes megerősítéseként orosz tudósok 2007. augusztus elején két mini-tengeralattjáróval lemerültek az Északi-sarknál, és titánból készült nemzeti zászlót rögzítettek a tengerfenékhez.