Megkezdték az észak-koreai rakéta feltankolását

2009.04.02. 06:30
A három fokozatú Taepodong-2 típusú rakéta Észak-Korea legnagyobb teljesítményű ballisztikus rakétája, a rakétaindítás előkészülete az utolsó fázisához ért, miután megkezdték a hajtóanyag feltöltését.

Üzemanyaggal kezdték tölteni Észak-Koreában azt a nagy hatótávolságú rakétát, amelynek felbocsátását április 4-8. között tervezi Phenjan, jelentette csütörtökön a CNN hírtelevízió egy magas rangú amerikai katonai tisztségviselőre hivatkozva. A már előre beharangozott észak-koreai rakétaindítás előkészülete ezzel az utolsó fázisához ért. Szakértők szerint a rakéta három-négy napon belül lesz kész a felbocsátásra.

Észak-Korea korábban bejelentette, hogy a nagy hatótávolságú rakétával kommunikációs műholdat fog Föld körüli pályára állítani békés célú űrkutatási programja keretében. Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea azonban azt gyanítja, hogy ez csak álca, a rakétaindítás célja valójában magának a nagy hatótávolságú - elvben az akár Alaszkát elérő - rakétának kipróbálása.

000T TRWas2253675

Az AFP-nek nyilatkozó egyik amerikai védelmi illetékes szerint nem tudni, hogy pontosan hol tart az észak-koreai rakétaprojekt. A hírszerzés folyamatosan tanulmányozza a műholdfelvételeket, hogy megállapítsák, mire készül pontosan a kommunista ország.

Fejrésze gömbölyű

Az elemzők szerint a rakéta fejrésze gömbölyű, ami valóban arra utal, hogy nem robbanófejről van szó, ugyanakkor már maga a rakétaindítás heves reakciókat váltott ki Nyugaton. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter például provokációnak nevezte a lépést, amely "nem maradhat következmények nélkül az ENSZ Biztonsági Tanácsában".

A szóban forgó, három fokozatú Taepodong-2 típusú rakéta Észak-Korea legnagyobb teljesítményű ballisztikus rakétája. A kommunista ország északkeleti partján lévő Muszudan-ri indítóállást amerikai műholdak pásztázzák, míg a Japán-tengerben rakétakövetési rendszerrel felszerelt amerikai, dél-koreai és japán hadihajók várják az indítást. Japán korábban közölte, hogy lelövi a rakétát vagy annak alkotó elemeit, ha veszélyeztetni fogják területét.

000T TRHkg2228496

Washington, Szöul és Tokió korábban fogadkozott, hogy rakétaindítás esetén azonnal az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi az ügyet, ugyanis a BT 2006-os határozata tiltja Észak-Koreának a kísérletezést ballisztikus rakétákkal.

Phenjan szerdán arra figyelmeztetett, hogy az ország hadserege le fog lőni minden kémrepülőt, amely behatol a kommunista ország légterébe a rakétaindítás napjaiban.

Észak-Korea nem tűri, hogy elfogják rakétáját

Phenjan megtorlással fenyegetőzik arra az esetre, ha megpróbálják elfogni fellövendő rakétáját. A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség által közzétett katonai közlemény szerint a hadsereg felkészült egy ilyen csapásra, ha támadás éri az április 4. és 8. között felbocsátásra kerülő "távközlési műholdját". A kommüniké egyúttal hangsúlyozta: Észak-Koreának "elidegeníthetetlen" joga űrprogramjának kifejlesztése.

A hadsereg a közleményben "tüzes mennykőcsapással" fenyegette meg Japánt arra az esetre, ha Tokió beavatkozna a rakétaindításba. Az Egyesült Államokat pedig arra szólította fel, hogy vonja vissza a tervezett észak-koreai műholdkilövés miatt útnak indított fegyveres erőit. A phenjani katonai vezetés feltehetően azokra az amerikai hadihajókra utalt, amelyek a hírek szerint elindultak a térségbe, hogy a közeli nemzetközi vizekről kövessék figyelemmel a hordozórakéta felbocsátását.

Észak-Korea azt állítja, hogy távközlési műholdat akar felbocsátani. Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea azonban azt gyanítja, hogy a rakétaindítás célja valójában egy Taepodong-2 típusú rakétának a kipróbálása.