Észak-Korea fellőtte nagy hatótávolságú rakétáját

2009.04.05. 10:01
A Taepodong-2 tapusú rakéta pályára helyezte a Kuangmiongszong-2 távközlési műholdat. Az Egyesült Államok és szövetségesei szerint Észak-Korea magát a nagy hatótávolságú rakétát akarta kipróbálni, amivel akár Alaszkát is elérheti Phenjan.

A nemzetközi nyomásgyakorlással dacolva Észak-Korea vasárnap fellőtte nagy hatótávolságú rakétáját, amellyel állítása szerint műholdat akar a világűrbe juttatni. A rakéta sikeresen földkörüli pályára helyezte a Kuangmiongszong-2 távközlési műholdat, jelentette a KNCA, a hivatalos észak-koreai hírügynökség.

"Tudósainknak és technikusainknak a nemzeti űrkutatási terveknek megfelelően sikerült az Unha-2 (másik nevén Taepodong-2) rakétával Föld körüli pályára állítani a Kvangmjongszong-2 műholdat. A szatellit keringése szabályos, és közben forradalmi dalokat sugároz" - olvasható a hírügynökség jelentésében. A hazafias dalok Észak-Korea alapító atyjának tekintett Kim Ir Szen, és fia, a jelenlegi vezető, Kim Dzsongil nagyságát dícsérik.

Dél-koreai tévéadást figyelnek emberek a szöuli pályaudvaron
Dél-koreai tévéadást figyelnek emberek a szöuli pályaudvaron

A lövedék tokiói kormányforrások szerint áthaladt Japán felett. A tokiói miniszterelnöki hivatal szerint a rakétáról levált első gyorsító fokozat a szigetország északi részétől mintegy 280 kilométerre nyugatra a Japán-tengerbe, a második pedig Japán partjaitól 1270 kilométerre keletre a Csendes-óceánba zuhant.

A rakétáról levált alkatrészek a szigetországban nem okoztak sem anyagi kárt, sem személyi sérülést. A japán légvédelem tokiói közlés szerint nem tett kísérletet a rakéta lelövésére, noha a Japán-tengeren rakétavédelmi rendszerrel felszerelt japán, valamint amerikai és dél-koreai hadihajók várták az indítást.

Moszkva lelőtte volna

A rakéta fellövéséről először a dél-koreai és japán média számolt be kormányzati forrásokra hivatkozva, később az Egyesült Államok és Oroszország is megerősítette.

Az orosz légvédelem megsemmisítette volna az észak koreai rakétát, amennyiben az orosz terület felé tartott volna: regisztrálta a kilövést, és figyelemmel kísérte a rakéta útvonalát - erről közép-európai idő szerint hajnalban tájékoztatta az orosz légierő távol-keleti csoportja parancsnokának egyik munkatársa a sajtót. A rakétát közép-európai idő szerint fél ötkor bocsátották fel, az orosz Távol-Keleten készenlétbe helyezték az S-300 rakétarendszer ügyeletes egységeit, és mindaddig figyelemmel kísérték a célpontot, amíg teljesen el nem tűnt az általuk megfigyelt térségből.

Az Egyesült Államok és a vele szövetséges viszonyban lévő Dél-Korea és Japán azt gyanítja, hogy az elsődleges cél nem a műhold felbocsátása, hanem Észak-Korea magát a nagy hatótávolságú rakétát akarta kipróbálni, amely korábbi jelentések szerint képes lehet az Egyesült Államok területének - Alaszkának - az elérésére. A rakéta fellövését a három ország máris élesen elítélte.

Obama szerint Phenjan provokál

Az amerikai külügyminisztérium provokatív lépésnek minősítette a rakétaindítást és azt ígérte, megteszi a "megfelelő lépéseket" annak érdekében, hogy megmutassák: Phenjan nem fenyegetheti büntetlenül más országok biztonságát. Barack Obama provokációnak minősítette a rakéta fellövését. Az amerikai elnök Prágában nyilvánosságra hozott közleményében tudatta álláspontját, nem sokkal az előtt, hogy a cseh fővárosban fontosnak ígérkező beszédet mond az atomfegyverek terjedésének megakadályozásáról.

Obama szerint Észak-Korea Taepodong-2 tapusú rakétát lőtt fel, ezzel Phenjan egyértelműen megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1718. számú határozatát, amely tiltja, hogy a távol-keleti ország ballisztikus rakétákkal kapcsolatos bármilyen tevékenységet folytasson.

Japán rendkívül sajnálatosnak mondta a rakéta fellövését és az ENSZ Biztonsági Tanácsának soron kívüli összehívását kéri, Dél-Korea pedig felelőtlen lépésnek és provokációnak minősítette északi szomszédja eljárását. Egyelőre nem tudni, hogy Szöul milyen válaszlépésekre készül. Egy dél-koreai kormánytisztviselő úgy nyilatkozott, hogy az észak-koreai rakéta valóban műholdat szállított, bár ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a fellövés sikeres volt.

Moszkva korábban nyugalomra intette a nemzetközi közösséget az észak-koreai rakétakísérlettel kapcsolatban azzal, hogy elegendő lesz a történésekre reagálni.

Rendkívüli ENSZ BT ülés

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vasárnap elítélte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata ellenére Észak-Korea rakétaindítást hajtott végre. A Biztonsági Tanács vasárnap közép-európai idő szerinti 21 órás kezdettel rendkívüli ülést tart Japán és az Egyesült Államok kérésére, hogy megvitassa a rakétaindítás következményeit, jelentette be a testület soros mexikói elnöke.

A világszervezet főtitkára "sajnálja, hogy a nemzetközi közösség határozott felszólításai ellenére Észak-Korea a terveknek megfelelően végrehajtotta a rakétaindítást" - áll az ENSZ New Yorkban kiadott közleményében. "Tekintettel a térség ingatag helyzetére, valamint az érintett felek közötti párbeszéd holtpontra jutására, ez a rakétaindítás csapást mér a dialógust, a térség békéjét és stabilitását célzó erőfeszítésekre" - áll a közleményben.

Ban Ki Mun egyúttal felszólította Phenjant, hogy tartsa be a Biztonsági Tanács határozatait, és kezdje újra a két Korea, Kína, Japán, az Egyesült Államok és Oroszország részvételével az észak-koreai atomleszerelésről folytatott tárgyalásokat.

Az EU is elítélte

Az Európai Unió soros elnöki tisztét ellátó Csehország közleményében "határozottan" elítélte vasárnap az észak-koreai rakétaindítást, mondván, hogy az aláássa a térség stabilitását. "Ez az művelet tovább gyengíti a térség stabilitását egy olyan pillanatban, amikor a Koreai-félsziget megoldatlan nukleáris problémája a bizalom kölcsönös erősítését igényli" - áll az EU cseh elnöksége által vasárnap Brüsszelben kiadott közleményben.

Az EU is rámutatott, hogy a rakétaindítás megsérti az ENSZ BT 1718. határozatát. Az EU felszólítja Phenjant, hogy haladéktalanul függessze fel a ballisztikusrakéta-programjával kapcsolatos valamennyi tevékenységét, valamint "véglegesen, ellenőrizhető módon és visszafordíthatatlanul mondjon le minden atomfegyveréről és minden létező atomprogramjáról".