Viola
-5 °C
-2 °C

Autólopásból buliztak a szélsőséges iszlamista fiai

2009.04.09. 12:35
A leghírhedtebb brit szélsőséges fiai egymillió font értékben loptak luxusautókat.

Beismerő vallomást tett szerdán a Scotland Yardon a szélsőséges iszlamista hitszónok, Abu Hamza három fia. A 22 éves Hamza Kamel, a 27 éves Mohamed Mostafa és féltestvérük, a 28 éves Mohssin Ghaliam egymillió font (322 millió forint) értékben loptak luxusautókat, hogy "fenntarthassák mulatozó életmódjukat", írja a Daily Mail.

Egyik tettestársuk azt is bevallotta, hogy kokainnal akart kereskedni. A hitszónok három fia és három társuk főként BMW-kre és Mercedesekre specializálódtak. Áldozataik jellemzően otthonuktól gyakran és huzamosan távollevők voltak. Ez kulcsmomentum volt, hiszen valójában trükkös lopásokat hajtottak végre.

Amint kiderítették, hogy a kiszemelt gépkocsi tulajdonosa hosszú időre elutazott, hamisított levelet írtak a tulajdonos nevében a Közlekedési Hatóságnak (DVLA), amiben új címre kiállított dokumentumokat kértek. A DVLA ezután hivatalos levelet küldött a tulajdonos címére, ebben az eljárási szabályoknak megfelelően 21 napos válaszidőt adtak az igénylés megerősítésére. Amint a határidő lejárt, kiküldték az új dokumentumokat, amikkel már könnyedén át lehetett iratni a járművet a tulajdonos nevéről egy álnévre.

Az iratok birtokában pedig már pótkulcsokat is be tudtak szerezni a kocsikhoz, amiket így törés nélkül lophattak el. A lopott autókat általában külföldön értékesítették, vagy hitelfedezetként használták. A legtöbb hitelt nem fizették vissza, hanem a már ismert trükkel eltüntették a fedezetül szolgáló kocsikat.

Abu Hamzát 2004-ben gyilkosságra felbujtás vádjával hat év börtönre ítélték. Jelenleg a kiadatási tárgyalására vár, mert az Egyesült Államokban egy al-kaidás kiképzőtábor felállításával gyanúsítják. Tavaly negyedik fia, a 18 éves Yasser Mostafa Kamel is összeütközésbe került a törvénnyel, ő betöréses lopást vallott be a rendőrségen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!