Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Elkergetné az USA-t az iraki tömeg

2009.04.09. 14:19
Tízezernél is többen tüntettek csütörtökön az amerikai csapatok bagdadi bevonulásának hatodik évfordulóján az iraki fővárosban. A tömeg az amerikai katonák azonnali kivonását követelte, Barack Obama amerikai elnök erre 2010. augusztusáig tett ígéretet.

Az amerikai katonák azonnali távozását követelték iraki tüntetők tízezrei csütörtökön az amerikai csapatok bagdadi bevonulásának hatodik évfordulóján. Az Amerika-ellenes tiltakozó megmozdulást Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok felhívására tartották az iraki fővárosban. A központi nagygyűlés helyszíne az a belvárosi tér volt, ahol 2003. április 9-én irakiak és amerikai katonák közösen döntötték le talapzatáról Szaddám Huszein elnök hatalmas szobrát. A tiltakozó megmozdulást a rendőrség biztosította.

A tüntetők a téren elégették az Irak lerohanását elrendelő amerikai elnök, George W. Bush és a megbuktatott diktátor, Szaddám Huszein kinagyított képmását. "Le az Egyesült Államokkal", "Nemet mondunk Amerikára, nemet a megszállásra" - kiáltozták a nagygyűlés résztvevői, miközben az amerikai megszállást ostorozó szónok beszédét hallgatták.

A tüntetésen Muktada asz-Szadr személyesen nem jelent meg, csak üzenetét olvasták fel a résztvevőknek. "Isten, egyesíts bennünket, add vissza a gazdagságunkat, szabadítsd ki a rabokat a börtönökből, szabadítsd meg országunkat a megszállóktól, és akadályozd meg, hogy a megszállók ellopják olajunkat. Isten, tégy minket országunk felszabadítóivá" - fogalmazott üzenetében a síita hitszónok, aki végezetül azt kérte a tüntetőktől, hogy fogjanak kezet a körülöttük állókkal.

Barack Obama két nappal korábbi váratlan iraki látogatásán megerősítette, hogy az amerikai csapatok 2010 augusztus végéig kivonulnak az arab országból. Csak egy 35-50 ezer fős erőt hagynak hátra, amely kiképzőkből, tanácsadókból és logisztikai személyzetből áll majd.