István, Vajk
17 °C
34 °C

Felfüggesztették a G20-on meghalt tüntetőt fellökő rendőrt

2009.04.10. 12:35 Módosítva: 2009-04-10 13:23:56
Bűnügyi vizsgálatot indított a brit Független Rendőri Panaszbizottság az április 1-én elhunyt Ian Tomlinson ügyében. A G20-csúcs elleni tüntetések idején hazafele tartó férfit egy rendőr fellökte, pár perc múlva szívrohamban elhunyt.

Felfüggesztették állásából azt a brit rendőrt, aki a nyilvánosságra került felvételek alapján április 1-én fellökte Ian Tomlinsont, aki pár perccel az incidens után szívrohamban elhunyt. A londoni rendőrség a Független Rendőri Panaszbizottság (IPCC) ajánlására döntött így.


A felvételeken látható rendőr maga jelentkezett főnökeinél. Az IPCC szerint a rendőrség amúgy is példásan együttműködik a vizsgálatban. "A rendőrség minden rendelkezésére álló információt megosztott velünk. Nem igaz, hogy nem működnek együtt" - válaszolta a Channel 4 kérdésére Nick Hardwick, a bizottság elnöke.

Az IPCC bűnügyi vizsgálatot indított az ügyben, a londoni rendőrség gyűjtötte az eljáráshoz a bizonyítékokat, írja a BBC. Az IPCC szerdán kezdte vizsgálni a haláleset körülményeit, miután a Guardian közölte a Tomlinson fellökéséről közölt videót. Ez alapján új halottkémi vizsgálatot rendeltek el, annak kiderítésére, hogy az incidensnek köze lehet-e Tomlinson pár perccel későbbi halálához.

A rendőrség csütörtökön nyilvánosan is elismerte az incidenst. Mint mondták, korábban nem volt tudomásuk róla, hogy Tomlinsont inzultus érte volna.