Jenő
-2 °C
6 °C

Felfüggesztették a G20-on meghalt tüntetőt fellökő rendőrt

2009.04.10. 12:35 Módosítva: 2009-04-10 13:23:56
Bűnügyi vizsgálatot indított a brit Független Rendőri Panaszbizottság az április 1-én elhunyt Ian Tomlinson ügyében. A G20-csúcs elleni tüntetések idején hazafele tartó férfit egy rendőr fellökte, pár perc múlva szívrohamban elhunyt.

Felfüggesztették állásából azt a brit rendőrt, aki a nyilvánosságra került felvételek alapján április 1-én fellökte Ian Tomlinsont, aki pár perccel az incidens után szívrohamban elhunyt. A londoni rendőrség a Független Rendőri Panaszbizottság (IPCC) ajánlására döntött így.


A felvételeken látható rendőr maga jelentkezett főnökeinél. Az IPCC szerint a rendőrség amúgy is példásan együttműködik a vizsgálatban. "A rendőrség minden rendelkezésére álló információt megosztott velünk. Nem igaz, hogy nem működnek együtt" - válaszolta a Channel 4 kérdésére Nick Hardwick, a bizottság elnöke.

Az IPCC bűnügyi vizsgálatot indított az ügyben, a londoni rendőrség gyűjtötte az eljáráshoz a bizonyítékokat, írja a BBC. Az IPCC szerdán kezdte vizsgálni a haláleset körülményeit, miután a Guardian közölte a Tomlinson fellökéséről közölt videót. Ez alapján új halottkémi vizsgálatot rendeltek el, annak kiderítésére, hogy az incidensnek köze lehet-e Tomlinson pár perccel későbbi halálához.

A rendőrség csütörtökön nyilvánosan is elismerte az incidenst. Mint mondták, korábban nem volt tudomásuk róla, hogy Tomlinsont inzultus érte volna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?