Auguszta
-7 °C
0 °C

Kormányellenes zavargások miatt lefújták a délkelet-ázsiai csúcsot

2009.04.11. 11:30 Módosítva: 2009-04-11 12:05:14
A gazdasági világválságnak szentelt, kétnaposra tervezett csúcstalálkozón tíz délkelet-ázsiai ország, valamint Kína, Japán, Dél-Korea, India, Ausztrália és Új-Zéland állam- és kormányfői vettek volna részt.

Rendkívüli állapotot hirdetett ki szombaton Pattaja városában Veddzsadzsiva Abhiszit thaiföldi miniszterelnök, miután a kormányellenes tüntetők megakadályozták a Délkelet-Ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozóját.

Az intézkedést maga a kormányfő jelentette be rövid tv-beszédében. Ezzel egy időben helikopteren szállították el a csúcsra érkezett vezetőket. Nem sokkal korábban közölte a kabinet szóvivője, hogy nem tartják meg a pattajai csúcsot.

Az ASEAN tanácskozását azután napolták el, hogy a kormányellenes tüntetők, Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök "vörös inges" hívei, megrohamozták a csúcs helyszínéül szolgáló pattajai szálloda-együttest, és behatoltak annak médiaközpontjába. Már ezt megelőzően meghiúsították a kínai, a dél-koreai és a japán külügyminiszter háromoldalú találkozóját, továbbá az ASEAN-országok és Kína vezetőinek megbeszélését.

A szóvivő először csak a csúcs ideiglenes elhalasztásáról beszélt, majd bejelentette, hogy a helyszínre érkezett ázsiai vezetők a találkozó elnapolásáról döntöttek.

A több ezer kormányellenes tüntető már pénteken Pattaja utcáira vonult, és Veddzsadzsiva kormányának lemondását követelte. A gazdasági világválságnak szentelt, kétnaposra tervezett csúcstalálkozón tíz délkelet-ázsiai ország, valamint Kína, Japán, Dél-Korea, India, Ausztrália és Új-Zéland állam- és kormányfői vettek volna részt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!