Magdolna
18 °C
27 °C

A sajtóban éleződik Egyiptom vitája a Hezbollahhal

2009.04.12. 20:39

Egy mértékadó kairói újság "majomsejknek" nevezte a libanoni Hezbollah síita szervezet vezetőjét vasárnap, és azzal vádolta, hogy Irán érdekében be akarja rángatni Egyiptomot egy konfliktusba.

A vita előzménye, hogy Haszan Naszrallah sejk bírálta az egyiptomi kormányt, mert az szerinte összejátszott Izraellel a Gázai övezet ellen indított téli offenzíva alatt. Egyiptomban válaszul a héten bejelentették 49 személy letartóztatását, akiről azt gyanítják, hogy a Hezbollah megbízásából szervezkedtek, helyi képviseleteket akartak nyitni emberek toborzására, és síita vallási tanokat akartak terjeszteni a túlnyomó többségében szunnita országban.

Naszrallah az egyik letartóztatottról elismerte, hogy a szervezet tagja, de állítása szerint a férfi csak azért tartózkodott Egyiptomban, hogy "logisztikai támogatást" nyújtson a gázai övezeti palesztinoknak. A többi vádat koholmánynak nevezte.

A kormányzati nézeteket tükröző al-Gumhúríja vezércikke hangsúlyozza, hogy nem engedik "a majomsejknek, hogy becsapja az egyiptomi igazságszolgáltatást, amelynek szemében a sejk bandita és saját hazája lakóinak gyilkosa", és nem engedik meg neki, hogy veszélyeztesse Egyiptom biztonságát.

"Minden egyiptomi tudja, hogy Irán-párti vagy. Utasítást kaptál Irántól, hogy Egyiptomot konfliktusba rángasd?" - tette fel a kérdést a vezércikk írója.

Egy politikai elemző szerint a vita abba a küzdelembe illeszkedik, amelyet Irán és Egyiptom vív a nagyobb befolyásért az iszlám világban.