Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fekete húsvét Olaszországban

2009.04.12. 16:18 Módosítva: 2009-04-12 16:18:46
XVI. Benedek pápa a Szent Péter téren megrendezett hagyományos húsvéti szent misén részvétéről biztosította az olasz földrengés túlélőit, és azt üzente, imádkozik értük. A 81 éves katolikus egyházfő – aki húsvét alkalmából csokitojással is kedveskedett a l'aquilai gyerekeknek – hamarosan személyesen is felkeresi a természeti csapás sújtotta régiót.

A 294 halálos áldozatot követelő l'aquilai katasztrófa több tízezer túlélőjének csak töredéke tudott szállodákban vagy magánházakban megszállni, többségük a térségben létesített 67 sátortábor valamelyikében lelt ideiglenes menedékre - itt töltik a húsvétot is.

000T TRDV495902

A földrengés során a legtöbb templom megsérült vagy összeomlott, és vannak olyanok is, melyeket kordonnal kerítettek körül, mert a katasztrófa-helyreállítók nem tudják garantálni biztonságos voltukat. A mély vallásosságukról ismert olaszoknak mindennek ellenére a tragédia helyszínén sem kellett nélkülözniük a húsvéti katolikus szertartásokat.

L'Aquilában egy hatalmas sátorban állítottak fel egy ideiglenes oltárt, és a környező falvakban is több helyen tartottak misét a nehéz körülmények ellenére. A húsvéti körmeneten, mellyel a katolikus hívek Jézus Krisztus feltámadására emlékeznek, több százan vettek részt a túlélők közül.

A l'aquilai misén, melyen Silvio Berlusconi olasz kormányfő is részt vett, megáldottak egy összeomlott épületből való téglát, valamint a mentés során használt eszközöket. Guiseppe Molinari érsek szent beszédében elmesélte, ő is ugyanúgy félt, ő is ugyanúgy szenvedett, mint bárki más a földrengés idején. Az érsek azonban bíztatta az egybegyűlteket: most már elég erejük kell, hogy legyen ahhoz, hogy együtt legyőzzék a félelmeiket.

000T TRDV495910

Közben az olasz hatóságok nyomozást indítottak annak felderítésére, szerepet játszhatott-e az épületek nagyarányú megrongálódásában az, hogy azok nem megfelelő minőségű alapanyagból készültek. A mentőegységek egy része ugyanis arról számolt be, hogy gyanúsan könnyedén át tudták vágni a betonelemeket, ami annak a jele is lehet, hogy azok nem feleltek meg a biztonsági előírásoknak. Így fordulhatott elő, hogy a középkorból fennmaradt házak mellett az elmúlt évtizedekben készült házak is összeomlottak, mihnt például a városi kórház vagy az egyetem.