Alakulóban a cseh átmeneti kormány

2009.04.15. 14:50
Bár a pártok eredetileg abban maradtak, hogy a távozó kormány miniszterei nem őrizhetik meg pozíciójukat, az ellenzéki szociáldemokraták megtartanák a pénzügyminisztert. Megvan az új külügyminiszter is, május 9-én hivatalba léphet az új kormány.

Várhatóan megtartja bársonyszékét Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter, értesült a Právo.cz cseh hírportál. A néppárti politikus maradását elsősorban az ellenzéki szociáldemokraták támogatják, de a kormányzó polgári demokraták sem ellenzik. A felek korábban abban egyeztek meg, hogy a Jan Fischer kormányfő vezette ideiglenes szakértői kabinetben a jelenlegi miniszterek nem kapnak helyet. Kalousek maradásának alapvető oka a gazdasági válság, konkrétan az az aggodalom, hogy egy tapasztalatlan miniszter nem lenne képes kezelni a problémákat.

Kalousek az értesüléseket nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni. "Nem szeretném tovább bonyolítani az új kabinet körüli helyzetet. Részvételemről az új kormányban nem kívánok találkozásokba bocsátkozni. Minden elismerés természetesen örvendetes" - mondta.

Fischer átmeneti kormánya várhatóan május 9-én veszi át az ország irányítását Mirek Topolánek kabinetjétől, miután az utóbbi elbukott a baloldali ellenzék által március 24-én kezdeményezett bizalmi szavazáson. Az ideiglenes kormány a tervek szerint az előre hozott választásokig marad hivatalában. A választásokat október 15-ig kívánják megtartani.

A kinevezett és az ügyvezető miniszterelnök kedd óta folyamatosan egyeztet, Topolánek átadja hivatali teendőit Fischernek, míg a pártvezetőségek és szakértői csoportok az új kabinet személyi összetételéről tárgyalnak.

Nem hivatalos prágai források szerint megegyezés született az új külügyminiszter személyéről is. A cseh diplomáciát a következő fél évben várhatóan Jan Kohout, az eddigi külügyminiszter-helyettes fogja irányítani; ő korábban Csehország uniós nagykövete volt. A belügyminiszteri tárca első számú várományosa Martin Pecina, a versenyhivatal elnöke. A védelmi tárca élére Martin Bartákot, az eddigi miniszterhelyettest várják.