Magdolna
18 °C
27 °C

16 halott egy iraki öngyilkos merényletben

2009.04.16. 13:53
Felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő az iraki biztonsági erők egyik anbari kiképzőközpontjának kantinjában. A tartomány egykor a lázadás központja volt, de az al-kaidával szembeforduló szunnita törzsfőnökök segítségével az amerikaiak pacifikálták. Ezeket a szunnita milíciákat is támadták az elmúlt napokban.

16 embert megölt, ötvenet megsebesített egy öngyilkos merénylő a szunnita többségű Anbar tartományban az iraki biztonsági erők egyik kiképzőbázisánál, jelentette a BBC helyi hivatalos forrásokra hivatkozva. Anbar egykor az al-kaida vezette lázadás központja volt, amit a szunnita törzsfők átálásával sikerült pacifikálnia az amerikai hadseregnek.

A támadó a kikézőközpont kantinjában robbantotta fel magát. A támadást Habaniában, a tartományi fővárostól, Ramaditól 25 kilométerre Bagdad felé követték el.

Az amerikai hadsereg illetékesei szerint az áldozatok száma még emelkedhet, jelentette a Reuters. Azt egyelőre nem tudni, hogy amerikai katonák áldozatául estek-e a merényletnek.

Az elmúlt hónapokban több öngyilkos merényletet is elkövettek Irakban, az amerikai hadsereg márciusi értékelése szerint azonban az ország stabilizálódott.

Szerdán tizenegy, olajlétesítményeket védő iraki rendőr vesztette életét egy autóbombás merényletben, szombaton egy, az amerikaiakkal szövetséges szunnita milíciát támadott öngyilkos merénylő.