Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Szlovák: egy nyelv mind felett

2009.04.16. 21:20
Bármilyen nyilvános szöveget (plakát, katalógus, tankönyv) először szlovákul kell feltüntetni, bárminemű más nyelv csak ezután jöhet, legföljebb azonos betűméretben. Így szól a most szigorított államnyelv-törvény új verziójának elsőm olvasta, amit 135 honatyából 77 fogadott el. Aki megsérti az új jogszabályt, az akár 5 ezer euróra is büntethetik. A hivatalos verzió szerint állítólag mindez nem érinti a nyelvhasználatot.

Elfogadta a szigorított államnyelvtörvényt első olvasatban csütörtökön a szlovák parlament. A szlovákiai magyar, illetve szlovák civil szervezetek és a magyar külügyminisztérium által is bírált jogszabályra a pozsonyi törvényhozásban jelenlévő 135 képviselő közül 77-en támogatták. A Magyar Koalíció Pártjának javaslatát, hogy a törvény megvitatását szakítsák meg, a többség elutasította. Az előterjesztő, az oktatási minisztérium a törvény szigorításának szükségességét a jogszabály egyre gyakoribb megsértésével, figyelmen kívül hagyásával indokolta. Amennyiben a törvény életbe lép, megszegésért akár 5000 eurós pénzbüntetés is kiszabható.

Az MKP képviselői szerint a módosított államnyelvtörvény egyebek között ellentétes a Szlovákia által is elfogadott európai kisebbségi és regionális nyelvi chartával. Marek Madaric oktatási miniszter viszotn azzal érvelt, hogy a kisebbségi nyelvhasználatot nem érinti. (A módosított jogszabály egyebek között engedélyezik a kisebbségi nyelvek használatát azokban a szociális és egészségügyi intézményekben, amelyek olyan településen működnek, ahol a kisebbségi lakosok aránya eléri az összlakosság 20 százalékát.)

Minden párt és szervezet alapszabályzatát és más hivatalos iratait viszont államnyelven kell elkészíteni. Az emlékműveken, emléktáblákon a szöveget először szlovákul kell feltüntetni, csak azután következhet a más nyelvű szöveg. A betűméret nem lehet nagyobb az államnyelven írt szöveg betűméreténél. Az emlékművek, illetve emléktáblák állítóinak ki kell kérniük a kulturális minisztérium kötelező érvényű álláspontját arról, hogy a két szöveg megegyezik-e. Az előterjesztők szerint így megelőzhetők azok a kiadások, amelyeket az esetleges javításokra kellene fordítani.

Az államnyelvű és a más nyelvű szövegek sorrendjét, illetve betűnagyságát a különféle közfeliratoknál, reklámoknál, közléseknél is be kell tartani. Ezt a cikkelyt a szlovákiai vállalkozók kifogásolták. Minden nyilvános írásos közlést (legyen szó plakátról, hirdetőtábláról, múzeumi katalógusról, mozi- és színházprogramról) először államnyelven kell feltüntetni, csak azután következhet a más nyelvű szöveg. Ezen a téren eddig más volt a gyakorlat.

A községi rádiók a vegyesen lakott területeken először államnyelven, majd a kisebbség nyelvén szólalhatnak meg. Amennyiben a parlament véglegesen megszavazza, a szigorított államnyelvtörvény augusztus elsején lép életbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?