Aliz
6 °C
14 °C

Ismét Kanadába menekülnek a csehországi romák

2009.04.17. 20:32 Módosítva: 2009-04-17 20:32:57
Januárban és februárban 570 cseh állampolgár kért menedékjogot Kanadában. Ottawa felszólította Prágát, hogy próbálja meg leállítani a menekülthullámot.

Zuzana Opletalová, a cseh külügyminisztérium szóvivője megerősítette a szokásosnál nagyobb arányú, Kanadába irányuló kivándorlás tényét. Szerinte Kanada pillanatnyilag nem számol azzal, hogy a problémát ismét vízumkényszerrel kell megoldania. "Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a kanadaiakkal. Egyetlen olyan jelzésünk sincs, hogy újra vízumot vezetnének be" - mondta Opletalová.

Kanada, az ígéret földje

Kanada 2001-ben állította vissza a vízumkényszert a magyar és más, volt kommunista országok, köztük Csehország polgárai számára, miután 1998-tól kezdődően több hullámban ugrásszerűen megnőtt a menedékjogot kérő kiutazók száma. A menekültstátuszért folyamodók többsége arra hivatkozott, hogy cigány származás miatt üldözik, vagy intézményes diszkrimináció sújtja, amitől az anyaország nem képes megvédeni. A magyarok 2008 márciusa óta utazhatnak ismét vízum nélkül Kanadába.

A külügyminisztérium kimutatása szerint tavaly 830 cseh állampolgár kért menedéket Kanadában, ami a kanadai bevándorlási kérelmek listáján a hetedik legnagyobb szám. Jason Kenney, a kanadai állampolgári és bevándorlási ügyek minisztere ugyanakkor a Novinky.cz hírportál szerint kétségbe vonta, hogy a cseh állampolgárok kérése megalapozott lenne.

"Bár a Cseh Köztársaságnak is - mint minden demokráciának - megvannak a maga problémái és hiányosságai, mégis nehezen hihető el, hogy az üldözés szigete lenne Európában" - nyilatkozta Kenney. A miniszter nem zárta ki, hogy esetleg szervezett kitelepítésekről van szó, s bizonyos vállalkozók így akarnak pénzt keresni.

Otakar Motejl, az emberi jogok cseh biztosa nem zárja ki, hogy az új kivándorlási hullám mögött valóban üzlet lehet. Motejl szerint több ügynökség éppen az ilyen "modern emberkereskedelmen" szeretne meggazdagodni. Kanada első ízben a kilencvenes évek végén vált a csehországi roma emigráció célországává. Miután több ezer csehországi roma kért letelepedési engedélyt Kanadában, az észak-amerikai állam 1997-ben vízumkényszert vezetett be a cseh állampolgárok számára. Az intézkedést csak 2007 őszén oldották fel.

Csehországban a legutóbbi népszámláláskor (2001) mintegy 11 ezer ember vallotta magát roma nemzetiségűnek. Szakértői becslések szerint azonban valódi számuk mintegy 200-250 ezer. Egy országos felmérés szerint a romák egyre inkább leszakadnak a cseh társadalom többségétől, körükben hatalmas a munkanélküliség. Mintegy 80 ezer roma a városok szélén kialakult gettókban él. Ezek létrejöttében nagy szerepe van az önkormányzatoknak is, mert gyakran ők azok, akik egy helyre költöztetik a település "problémás" lakosait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?