Szilvia
5 °C
16 °C

Az USA nem vesz részt ENSZ rasszizmus elleni konferenciáján

2009.04.19. 08:18 Módosítva: 2009-04-19 14:46:18
Az Egyesült Államok szombaton hivatalosan is megerősítette, hogy nem vesz részt a az ENSZ rasszizmus elleni értekezletének utókonferenciáján, amely hétfőn kezdődik Genfben.

A washingtoni külügyminisztérium sajnálkozással állapította meg, hogy a négynaposra tervezett értekezlet zárónyilatkozatának a tervezete olyan kitételeket tartalmaz, amelyekkel az Egyesült Államok nem tud egyetérteni, ezért távol marad a Durban II. konferenciának is nevezett eseményről.

Az Egyesült Államok és Kanada már korábban is jelezte a konferencia valószínű bojkottját, mert az elfogadásra kerülő zárnyilatkozat erősen bírálja Izraelt.

A két észak-amerikai ország mellett vasárnap további államok is lemondták részvételüket. Stephen Smith ausztrál külügyminiszter közleménye szerint országa nem vesz részt a konferencián, mert azon sértő, antiszemita vélemények kaphatnak hangot.

Hollandia is lemondta részvételét. Az indoklás szerint egyes országok továbbra is megpróbálják saját céljaikra felhasználni a rendezvényt, és az emberi jogok elé helyeznek vallási szempontokat. Éppen azok az országok igyekeznek "egyoldalúan Izraelt a vádlottak padjára ültetni", amelyeknek "maguknak is sok még a tennivalójuk az emberi jogok területén".

A londoni külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy Nagy-Britannia részt vesz a konferencián. Németország vasárnap délben még nem döntötte el, hogy képviselteti-e magát a konferencián.

Olaszország már korábban bejelentette, hogy nem vesz részt az értekezleten. XVI. Benedek pápa ugyanakkor szokásos vasárnapi úrangyala imádságában azt kívánta, hogy a konferencia résztvevői a párbeszéd és a kölcsönös egymásra figyelés szellemében munkálkodjanak együtt a rasszizmus és a hátrányos megkülönböztetés minden formájának megszüntetése érdekében.