A botrányok betettek a brit Munkáspártnak

2009.04.19. 15:45 Módosítva: 2009.04.19. 15:45
Többek között az elmúlt időszak sorozatos botrányai miatt zuhanni kezdett az egyébként is visszaeső brit Munkáspárt támogatottsága. Előző vasárnap szivárgott ki, hogy az egyik főstratégájuk milyen kitalált szexuális botrányokkal akarta besározni az ellenfeleiket.

Meredeken zuhan a kormányzó brit Munkáspárt népszerűsége a vasárnap közölt legfrissebb kimutatás szerint, jelezve, hogy a brit baloldal vezető erejét alaposan megviselték az elmúlt hetek sorozatos belpolitikai botrányai. A The Sunday Telegraph - a legnagyobb konzervatív vasárnapi brit lap - megbízásából elvégzett havi felmérés szerint a Munkáspárt támogatóinak aránya egyetlen hónap alatt 5 százalékponttal esett, és jelenleg 26 százalékos.

Az ellenzéki Konzervatív Párt 17 százalékpont előnnyel 43 százalékon áll, ami hatalmas többséget jelentene az alsóházban. A közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy a legutóbbi választásokon, 2005-ben a Munkáspártra szavazók táborából 17 százalék most a konzervatívokra adná voksát a következő választáson.A megkérdezettek háromnegyede szerint a kormánypárt megítélésén az sem változtatna, ha Gordon Brown miniszterelnök távozna tisztségéből.

Egymást követték a botrányok

Az egyébként is hosszú ideje jelentős támogatottsági hátrányban lévő Munkáspárt népszerűségét tovább gyengítették az elmúlt hetek belpolitikai botrányai.

A legnagyobb ezek közül az az "obszcénnak" és kormánypárti körökben is alaptalannak minősített, részleteiben előző vasárnap kiszivárogtatott email-hadjárat, amelyet Brown egyik legközelebbi munkatársa tervezett a konzervatívok magas rangú politikusainak lejáratására.

Damian McBride, a kormányfő stratégiai és tervezési stábjának azóta lemondott vezetője elsősorban állítólagos szexuális kicsapongások megszellőztetésével akarta befeketíteni a tory vezérkart.

Az egyik sztori például arról szólt volna, hogy David Cameronnak, a Konzervatív Párt vezérének és miniszterelnök-jelöltjének egyetemi évei alatt nemi úton terjedő betegsége volt. A tervezett pletykák között szerepelt az is, hogy az egyik konzervatív alsóházi képviselőnő egyéjszakás kalandba bocsátkozott egy nős képviselőtársával, és szállodai hálószobájukban véletlenül hátrahagytak egy szexuális segédeszközt.

Gordon Brown több napi halogatás után kínos és nyilvános bocsánatkérésre kényszerült az ügy miatt, ennek ellenére több tory politikus becsületsértési pert fontolgat a Munkáspárt ellen.