Chávez újra nagykövetet küld Washingtonba

2009.04.19. 08:16 Módosítva: 2009.04.19. 08:17
Hugo Chávez venezuelai elnök szombaton az amerikai államok Trinidad és Tobagón zajló csúcsértekezletének keretében bejelentette, hogy ismét nagykövetet kíván meneszteni Washingtonba.

A dél-amerikai ország külképviseletének vezetőjét hét hónapja rendelték haza, mert Venezuela egy amerikai-bolíviai vita kapcsán így fejezte ki szolidaritását La Pazzal. Chávez közölte, hogy Roy Chadertont jelölte ki a posztra. A diplomata több országban és nemzetközi szervezetnél képviselte nagykövetként hazáját, és 2002-2004 között Venezuela külügyminisztere volt. Caracas és Washington kapcsolatai George Bush elnöksége idején rendkívül fagyossá váltak, és Chávez márciusban Barack Obamát, a Fehér Ház új lakóját még „szegény tudatlannak” nevezte.

A mostani csúcson azonban látványos áttörés következett be: a két politikus kezet rázott egymással, Chávez spanyolul azt mondta Obamának, hogy a barátja akar lenni, amit az amerikai elnök angolul megköszönt. Eközben Luiz Inácio Lula Da Silva brazil elnök azt javasolta Obamának, hogy küldje külügyminiszterét, Hillary Clintont venezuelai és bolíviai látogatásra.