Szilárda
-4 °C
3 °C

Topolánek fellépne a szélsőjobboldal ellen

2009.04.20. 18:29 Módosítva: 2009-04-20 18:31:40
Intézkedéscsomagot készít elő a cseh kormány a jobboldali szélsőségesek ellen, amelyet várhatóan két hét múlva, a mostani kabinet utolsó ülésén fogadnak el, közölte Mirek Topolánek ügyvezető cseh miniszterelnök. Magyarországon egy szombati szélsőjobboldali tüntetés volt téma a parlament hétfői ülésén.

"Elfogadhatatlan az erőszak növekedése a társadalomban, harcolni fogunk a jobboldali szélsőségek ellen. Nem csak megtorló intézkedésekkel, de megelőzéssel is, amely eltávolítaná a jelenség gyökereit. A új stratégiát várhatóan két hét múlva fogadja el a kormány" – jelentette ki Topolánek.

Az ügyvezető cseh kormány annak kapcsán foglalkozott a szélsőségesekkel, hogy vasárnapra virradóra az észak-morvaországi Vítkovban ismeretlen tettes Molotov-koktélt dobott egy romák lakta házba, s három személy súlyos égési sebeket szenvedett.

Magyarországon Hiller István kulturális miniszter hétfőn követelte a parlamentben, hogy nyilvánítsák bűncselekménnyé a holokauszttagadást, miután szombaton a budai Várban szélsőjobboldali tüntetők kérdőjelezték meg a holokausztot. A Fidesz vizsgálóbizottságot kezdeményez a neonáci tüntetés ügyében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!