Zoltán
9 °C
21 °C

Bezárják a szlovák Közvélemény-kutató Intézet

2009.04.23. 12:34
Május 1-jével megszűnik a szlovák Statisztikai Hivatal mellett működő Közvélemény-kutató Intézetet. Az ellenzék szerint a kormánypárt népszerűségcsökkenése miatt szabadulnak meg a politikai felméréseket is gyártó állami intézettől.

A döntés azután született meg, hogy Robert Fico kormányfő pártjának, az Irány-Szociáldemokráciának (Smer-SD) április elején csökkenni kezdtek a népszerűségi mutatói - írta a Bumm.sk révkomáromi hírportál csütörtökön, a Pravda című szlovák napilapra hivatkozva.

A Statisztikai Hivatal vezetője, Ľudmila Benkovicová közlése szerint azért döntött az intézet bezárásáról, mert Brüsszel már egy ideje bírálta Szlovákiát az államilag finanszírozott politikai felmérések miatt. Benkovicová szerint az új európai irányelvek lehetetlenné teszik az ilyen közvélemény-kutatásokat.

Az áprilisi felmérés szerint - ezt már nem hozta nyilvánosságra a Statisztikai Hivatal - a Smer-SD népszerűségi mutatói 40 százalékra csökkentek a februári 46 és a márciusi 43,7 százalék után. A Mikulás Dzurinda vezette ellenzéki Szlovák Kereszténydemokrata Unió–Demokrata Párt (SDKÚ-DS) állítólag 18 százalékra erősödött a márciusi 12,5 százalékról.

Az ellenzék azt gyanítja, hogy az intézetet a kellemetlen felmérés miatt zárják be. Benkovicová visszautasította a politikai nyomásgyakorlás vádját.