Háborús bűnösöket keres a NATO-ban az AI

2009.04.23. 18:46
Az Amnesty International szerint szándékosan, előzetes figyelmeztetés nélkül bombázták le a szerb médiaközpontot tíz éve. 16 civil halt meg a támadásban, felelős azóta sincs.

Felszólította az Amnesty International (AI) csütörtökön a NATO-t, hogy "háborús bűntettek" ügyében indítson vizsgálatot a szerb közmédia épületének 1999-es bombázása miatt, amelyben 16 tévés halt meg.

"10 évvel a szerb állami tévé és rádió belgrádi épületének bombázása után még senki nem került bíróság elé a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértése miatt" - ez áll a nemzetközi emberi jogi szervezet közleményében. Az Amnesty International ebben felszólítja a NATO-t és annak tagállamait, hogy biztosítsák egy független vizsgálat lebonyolításának feltételeit az áldozatok és azok családjainak jóvátételeként.

1999. április 23-án a Belgrád központjában lévő RTS épületét súlyos bombatámadás érte annak a 11 hetes büntetőhadjáratnak a részeként, amit a Szövetség indított válaszul a szerb erők koszovói atrocitásaira. A NATO arra hivatkozott, hogy a szerb média propaganda feladatot lát el, és ez legitimálja a támadást, amely előtt semmiféle figyelmeztetés nem volt, holott az Amnesty szerint a NATO vezetői tudták, hogy civilek vannak az épületben.

Az AI szerint szándékosan hajtottak végre bombatámadást egy civil objektum ellen, ezért háborús bűntett történt. A bécsi székhelyű Dél-és Kelet-Európai Média Szervezet (SEEMO) üdvözölte az AI követelését, és egyben sürgette a NATO, hogy ismerje be: tévedés történt 10 évvel ezelőtt, mert így legalább "biztosítják utólag az igazságosság érvényesülését és megbékélést adnak az áldozatok családtagjainak és munkatársainak".

2002-ben egy szerb bíróság 10 év börtönre ítélte a közmédia akkori vezérigazgatóját, Dragoljub Milanovicsot avval a váddal, hogy nem védte meg a 16 embere életét.