Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Tömegtüntetésre készülnek a romák

2009.04.23. 16:25
Mintegy 80 százaléka megégett egy kétéves, csehországi roma lány testének, amikor ismeretlenek felgyújtották családja házát. A merényeltre válaszképpen a mintegy 30 ezer roma tömegtüntetéseket szervez tucatnyi városban.

Sorozatos tüntetéseket akarnak tartani csehországi romák, miután néhány nappal ezelőtt ismeretlen támadók felgyújtották egy roma család házát, és egy kétéves kislány életveszélyesen megsérült.A kétéves kislány, Natalka testfelületének több mint 80 százaléka megégett, miután a múlt szombaton lángba borították ismeretlen támadók a kelet-csehországi Vitkov nevű faluban élő család házát. A támadásban két felnőtt is megsebesült.

A tervezett tüntetéssorozatról a "Romea" nevű szervezet számolt be csütörtökön a www.romea.cz. elérhetőségű honlapján. A szervezet bejelentése szerint május 3-án legalább egy tucat városban lesznek sorozatos tömegtüntetések, köztük Prágában, Usti nad Labem-ben, ahol neonácik masíroztak a múlt hétvégén, és Chomutovban, amelynek vezetése nemrég megegyezett a lakbér-hátralékokat felhalmozó roma családokkal.

Roma szervezetek 50 ezer cseh koronát (átszámítva 550 ezer forintot) ajánlottak fel annak, aki megbízható információt tud adni a vitkovi támadásról. A cseh elnöki hivatal bejelentése szerint a történtek hatására úgy döntött Vaclav Klaus államfő csütörtökön, hogy átmenetileg nem kell megkezdenie börtönbüntetésének letöltését a kislány, Natlaka apjának, amit lopásért és jogosítvány nélküli autóvezetésért kapott. A férfi ugyancsak megsérült a gyújtogatásban. Csehországban körülbelül 30 ezer roma él.