Valér
-2 °C
0 °C

Szöul egy Észak-Koreán áthaladó gázvezetékkel ösztönözné Phenjant

2009.04.25. 12:04
Az Oroszországból Dél-Koreába tartó vezeték logikus útvonala a diktatórikus Észak-Koreán át vezetne.

Nagy haszna származna Észak-Koreának abból, és ösztönözné a nemzetközi közösségbe való beilleszkedésre is, ha területén fektetnék le az Oroszországból Dél-Koreába földgázt szállító vezeték egy részét - mondta Ri Mjong Bak dél-koreai államfő szombaton a szöuli látogatáson tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek.

Dél-Korea tavaly szeptemberben aláírt Oroszországgal egy emlékeztetőt arról, hogy 2015-től kezdődően 30 éven át évente 90 milliárd dollárért 10 milliárd köbméter gázt importál tőle (Szibéria keleti részéből), ami szükségletének egyötödét fogja fedezni. A vezeték azonban nem haladhat másutt, csak Észak-Korea területén keresztül, ami problematikus lehet, mert egyrészt a két Korea hivatalosan még háborúban áll egymással, másrészt atomprogramja miatt Észak-Koreának nagyon feszült a viszonya a nemzetközi közösséggel.

"Ha sikerül a terv, akkor Észak-Korea jelentős bevételhez jut (a tranzitdíjból), ami nagy segítség lenne neki, és ennek révén javulhat viszonya a nemzetközi közösséggel" - mondta az államfő Lavrovnak, aki a héten Észak-Koreában járt, onnan utazott pénteken Szöulba.

Ri Mjong Bak azzal a kéréssel fordult Oroszországhoz, hogy ne adja fel próbálkozásait, és továbbra is segítsen rávenni Észak-Koreát a nukleáris programjáról szóló hatoldalú tárgyalásokon való részvételre.
Pénteken Lavrov úgy összegezte phenjani útját, hogy Észak-Koreának nem áll szándékában visszatérni a tárgyalóasztalhoz. Úgy vélekedett, hogy a tárgyalások többi részvevőjének, Dél-Koreának, az Egyesült Államoknak, Japánnak, Kínának és Oroszországnak kell megteremtenie a feltételeket a folyamat felújításához.

Oroszország megpróbálta

Lavrov azzal a céllal látogatott Phenjanba, hogy rábírja az észak-koreai vezetőket a tárgyalások folytatására. Igyekezett arra is rávenni Phenjant a második számú észak-koreai vezetővel, Kim Jong Nammal folytatott megbeszélésén, hogy térjen vissza az atomsorompó-szerződéshez.

Észak-Korea e hónap közepén hagyta ott a Pekingben zajló hatoldalú tárgyalásokat, és utasította ki a nemzetközi megfigyelőket, miután a nemzetközi közösség elítélte, hogy április 5-én műholdat bocsátott fel nagy hatótávolságú rakétával. Nyugati szakértők szerint nem a műholdfelbocsátás volt a valódi cél, valójában nagy hatótávolságú rakétával végrehajtott leplezett kísérletről volt szó.

Pénteken a japán média külügyi illetékesekre hivatkozva arról számolt be, hogy Taro Aszo japán kormányfő és Barack Obama amerikai elnök telefonbeszélgetésük során megállapodtak abban: közös erőfeszítéseket tesznek a hatoldalú tárgyalások mielőbbi újraindítása érdekében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!