Jolán
2 °C
4 °C

Földrengés rázta meg Romániát

2009.04.26. 09:15
A Richter-skála szerint 5,3-es erejű földrengés rázta meg szombaton Románia középső és keleti részét szombat éjszaka, a rémült emberek az utcára rohantak.

Szombat este fél kilenc előtt öt perccel megmozdult a föld Romániában, Bulgáriában és Moldovában. A rengés epicentruma a romániai Vrancea megyében, Bukaresttől 120 kilométerre északkeletre volt, fészke pedig 120 kilométerrel a föld felszíne alatt.

A földrengést érezni lehetett Bukarestben, a Fekete-tenger partján fekvő Konstancában, Brassóban, Jászvásáron, Galacon és Brailában. Moldovában és Bulgáriában ugyancsak érezni lehetett a földmozgást. A Bulgária északi és északkeleti részén érezhető földrengést 4-es, 5-ös erősségűre becsülte a bolgár geofizikai intézet.

Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés, de egyes helyeken pánikba esett a lakosság és utcára menekült, amikor bútorok megremegtek és tárgyak estek le. A bukaresti nemzeti színházban 15 percre megszakították az előadást.

Bukarestben mintegy 400 olyan épület van, ami földrengés esetén összeomolhat.

Romániában a legutóbbi súlyos földrengés 1977-ben volt. A fővárosban súlyos károkat okozott és 1500 ember életét oltotta ki. A Richter-skálán 7,2-es fokúnak, a korszerűsített Mercalli-skálán pedig 9-10-es erejűnek mért földmozgás epicentruma akkor is a Vrancea-hegységben, a Kárpát-kanyar külső, keleti-délkeleti hegyvidéke alatt lévő, és szakemberek által hagyományosnak tekintett rengésfészekben volt. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?