Kötelező hittanról szavaznak Berlinben

2009.04.26. 12:48
A vallásoktatás jövőjéről kezdődött népszavazás vasárnap Berlinben. Angela Merkel kancellár azt szeretné, ha a német fővárosban is kötelező lenne a hittan oktatása.

Az önálló tartománynak számító Berlinben - a legtöbb német tartománytól eltérően - az állami iskolák hetedik osztályától az etika a kötelező tárgy, és a vallásoktatást a diákok fakultatív tárgyként vehetik fel. Ennek hátterében egy 2005. februári merénylet áll, amikor egy 23 éves kurd származású lányt a saját öccse lőtt agyon, mert a családdal együtt úgy ítélte meg, hogy nem igazi muzulmánként, hanem németként viselkedett.

A főváros baloldali vezetése ezt követően határozta el, hogy a hetedik osztálytól kötelezővé teszi az etika oktatását abban a reményben, hogy az elősegíti a különböző kultúrák és nemzetiségek közötti párbeszédet, az értékekről, a vallásról, a szexualitásról, valamint a toleranciáról való vitát.

Az alkotmány értelmében ugyanakkor az iskolákban a vallásoktatás a kötelező, ez alól csak Bréma, Brandenburg és Berlin számít kivételnek. Az utóbbiban a Pro Reli elnevezésű társadalmi szervezet a konzervatív pártok, a liberálisok, továbbá a katolikus és evangélikus egyházi szervezetek, a zsidó közösség és egyes muzulmán tömörülések támogatásával aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy a diákok maguk dönthessék el, hogy etikát vagy hittant akarnak-e tanulni.

A Pro Reli és támogatói szerint az etika kötelező tárgyként való hatósági elrendelése közvetve az egyén jogainak korlátozását jelenti, és a tényleges értékközvetítésre a vallásoktatás nyújt lehetőséget. A szervezet összegyűjtötte a referendum kiírásához szükséges aláírást.

A német fővárosban vasárnap reggel nyíltak meg a szavazóhelyiségek. 2,4 millió berlini szavazhat, és az érvényességhez legalább 25 százaléknak, azaz több mint 611 ezer embernek kell kinyilvánítania a véleményét.

A referendum előestéjén Angela Merkel kancellár, a konzervatív CDU elnöke minél nagyobb arányú részvételre, és a hittan oktatásának kötelezővé tételére hívott fel.