Fontosabb részletek
  • Magyarországon is megjelent a vírus. Először május végén egy brazil turistáról bizonyosodott be, hogy megfertőzödött, majd két New Yorkból hazaérkező férfinél diagnosztizálták a H1N1-et.
  • Már 69 országban 22 ezernél is több esetben jelentettek fertőzést.
  • Eddig 125 ember halt meg a járványban, többségük Mexikóban és az Egyesült Államokban.
  • A WHO továbbra sem emeli a legmagasabb, hatos fokozatúra a riasztási szintet.
  • A betegség sertéshús fogyasztásával nem terjed, ember-ember közti érintkezéssel viszont igen.
  • Kell-e félni a sertésinfluenzától? - kérdések és válaszok

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mexikóban 22-re emelkedett a H1N1 influenzajárvány halálos áldozatainak száma, miután a laboratóriumi vizsgálatok szerint három további haláleset okozója az új vírussal való fertőzés, jelentette be José Ángel Cordova mexikói egészségügyi miniszter. A legutóbbi, az új vírus okozta haláleset még április 29-én történt Mexikóban. Az influenzás halálesetek többsége - húsz - a fővárosban, illetve közvetlen környékén történt. Cordova helyi idő szerint vasárnap este Mexikóvárosban tartott sajtóértekezletén az új adatokról beszámolva közölte azt is, hogy összesen immár 568-ra nőtt a bizonyítottan az új vírus okozta megbetegedések száma.

    000T TRMvd921021
    Az új influenzavírusnak így eddig már bizonyítottan huszonhárom ember esett áldozatul, egy egyesült államokbeli eset kivételével valamennyien Mexikóban haltak meg. Az Egyesült Államokban vasárnapi adatok szerint 34 államban összesen 244 H1N1 vírus okozta megbetegedést regisztráltak (a szombati 160-hoz képest). (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Mexikóban már hanyatlóban a járvány

    Mexikóban már hanyatlóban a H1N1 vírusos influenzajárvány, amely José Ángel Cordova mexikói egészségügyi miniszter szerint túljutott az április 23-28. közötti csúcspontján. Cordova helyi idő szerint vasárnap Mexikóvárosban tartott sajtóértekezletén ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy változatlanul szükség van éberségre, még ha csökkenőben is van a járvány, és egyes szakértők feltételezése szerint az új vírus már talán nem is lesz sokkal fenyegetőbb egy szokásos influenzánál. (MTI)

  • Az Egyesült Államok egészségügyi hatóságainak vasárnapi közlése szerint az országban eddig a H1N1-es vírussal való fertőződés 226 bizonyított esetét regisztrálták. Az amerikai járványügyi központok (CDC) nevű intézet közlése szerint a vírus már 30 szövetségi államban bukkant fel. A CDC korábbi adatai 160 bizonyított esetről és 21 szövetségi államról tettek említést. (MTI)

  • Az egyiptomi hatóságok karantén-központot állítottak fel Kairóban, hogy ellenőrizzék az új influenzavírus által sújtott országokból érkezett turistákat. A híradásból nem derül ki, hogy mennyi időre zárnák elkülönítőbe a fertőzésgyanús turistákat. Egyiptomban mindeddig egyetlen megbetegedést sem regisztráltak. (MTI)

  •  

    Spanyolországban vasárnap délutánra a korábban közölt 20-ról 40-re emelkedett a bizonyítottan az új H1N1 vírusban megfertőződött betegek száma. Vasárnap csak hat beteget kezeltek kórházban, a többiek már hazamehettek. Mindegyik fertőzött személy szervezete kedvezően reagál a kezelésre. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    A WHO 787 megbetegedésről tud

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette: laboratóriumai 787 új típusú influenzás megbetegedést regisztráltak összesen 17 országban, ezen belül a halálesetek száma változatlanul 20,  ebből 19 mexikói és egy egyesült államokbeli. (MTI)

    india
    India
  • cikkünk a témában:

    Összecsapások Kairóban

    Kairóban összecsaptak a rendőrökkel az állataik levágása ellen tiltakozó sertéstenyésztők, írja a BBC. Több mint háromszázan üvegekkel és kövekkel dobálták meg a rendfenntartókat, akik könnygázzal és gumilövedékekkel válaszoltak.

  • Kiszivárgott a bukaresti egészségügyi minisztérium vészforgatókönyve, miszerint Románia lakosságának 30-40 százaléka betegedne meg egy esetleges influenzajárvány esetén, írja az erdélyi Krónika.

    Ion Bazac szaktárcavezető azonban hangsúlyozza: nincs ok az aggodalomra, a forgatókönyv pusztán hipotetikus. Jelenleg nem kell járványtól tartani, Romániában ugyanis egyetlen új típusú influenza-fertőzést sem regisztráltak.

  • A párizsi Orly nemzetközi repülőtér poggyászkezelői nem hajlandóak kipakolni a Spanyolországból és a Mexikóból érkező gépeket, írja az AFP hírügynökség. A sztrájk miatt legalább ezer utas késett el. A francia törvények szerint az alkalmazottak megtagadhatják a munkát, ha alapos okuk van feltételezni, hogy az egészségük vagy a testi épségük veszélyben van.

  • Izraelben már három embert fertőzött meg a Mexikóból eredő újfajta vírus. Az izraeli egészségügyi minisztérium közölte, hogy H1N1 vírussal fertőzött az a férfi, aki korábban került kórházba a vírus okozta betegség tüneteivel. A férfi a minap tért vissza barátnőjével Mexikóból. A nőt is elkülönítették, és jelenleg vizsgálják, hogy megkapta-e ő is a fertőzést. (MTI)

  • A WHO szerint a HIV-fertőzöttekre különösen nagy veszélyt jelent az új influenzavírus, jelentette a Reuters. A szerzett immunhiányos betegségben szenvedőknél könnyebben léphetnek fel komplikációk, ha elkapják a H1N1-et. Ráadásul a HIV és az új vírus keveredésével egy rendkívül veszélyes elegy jöhet létre - hívják fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet szakértői.

  • Négy nemzetközi szervezet is arra hívta fel a figyelmet a hétvégén, hogy az új H1N1 vírus nem jelent kockázatokat a sertéshúsból készített termékek fogyasztására, természetesen a szokásos élelmiszer-biztonsági előírások betartása mellett. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) mellett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és az Állategészségügyi Világszervezet közös közleményében azt hangsúlyozta, hogy nincs szükség újabb óvintézkedésekre a sertéshús-kereskedelemben. A közlemény válasz arra, hogy mintegy 15 ország, köztük Oroszország és Kína korlátozta több amerikai államból a sertéstermékek behozatalát. Indonézia, Ukrajna, a Fülöp-szigetek és Szerbia az A/H1N1 vírus fertőzési központjaiból tiltotta be a sertéstermékek behozatalát. (MTI)

  • Mexikóban 19-re emelkedett a H1N1 vírus halálos áldozatainak száma - jelentette be helyi idő szerint szombaton este a mexikói egészségügyi miniszter. José Ángel Cordova beszámolója szerint az új vírus okozta halálesetek száma hárommal emelkedett, és a megerősített fertőzések száma 454-re nőtt, fél nap alatt csak 11-gyel gyarapodott. (MTI)

  • Kanadában sertéseket is megfertőzött a H1N1 influenzavírus - közölték helyi idő szerint szombaton a kanadai hatóságok.

    A CFIA, a kanadai élelmiszer-egészségügyi hatóság egy albertai sertésállománynál diagnosztizálta a betegséget, de közlése szerint az élelmiszer-ellátást semmi sem veszélyezteti, a kanadai disznóhús változatlanul biztonságos, megfelelő hőkezeléssel fogyasztásra alkalmas.

    A kanadai hatóságok azt valószínűsítik, hogy egy Mexikóból hazatért férfitől kaphatták meg a sertések a vírust, de ennek igazolására további vizsgálatok szükségesek. Az érintett állományt karantén alá helyezték.

  • Írország már a tizennyolcadik ország, ahol regisztrálták az új vírus okozta fertőzéseket, miután szombaton Costa Ricából és Olaszországból is megbetegedéseket jelentettek. A bizonyítottan az új vírus okozta fertőzések száma Mexikóban (427), az Egyesült Államokban (159) és Kanadában (73) a legnagyobb, és a 17 haláleset közül 16-ot Mexikóban és egyet az Egyesült Államokban regisztráltak.

    kina
    Kína

  • Írországban is felbukkant az új, H1N1 influenzavírus - közölték szombaton a helyi egészségügyi hatóságok.

    Tony Holohan, az ír közegészségügyi szolgálat vezetője arról számolt be: a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy egy gyanús megbetegedést valóban az A/H1N1 influenzavírus okozott.

  • Nincs egyelőre bizonyíték arra, hogy az A/H1N1-vírus Észak-Amerikán kívül is járványszerűen terjedne” – állítja Michael Ryan, a WHO egyik vezető tisztségviselője. Ryan szerint az Európai Unió hatékonyan reagált a vírus megjelenésére, és ez, illetve a mexikói egészségügyi hatóságok erélyes fellépése egyelőre megakadályozta a világjárvány kitörését. Ezért a WHO egyelőre nem kell, hogy ötösről, a legmagasabb, hatos szintűre emelje a riasztási szintet.

  • Úgy tűnik, hogy stabilizálódik az új vírus okozta influenzajárvány Mexikóban - jelentette be szombaton a mexikói egészségügyi miniszter, arra utalva, hogy péntek óta nem nőtt a halálos áldozatok száma.

    A megerősített fertőzések száma 46 új megbetegedéssel 443-ra emelkedett, de a halálesetek száma 16 maradt - mondta José Angel Cordova. A hatóságok abban bíznak, hogy a szigorú óvintézkedéseknek köszönhetően a vírus terjedése lelassult.

  • Még egy napja sincs, hogy kiderült, Olaszországban is van egy ember, aki biztosan az új típusú influenzával fertőződött meg, Toszkána egészségügyi biztosa bejelentette, hogy a férfi már meg is gyógyult.

    Az ötven év körüli férfi április 23-án tért vissza Mexikóból és a sertésinfluenza tünetei néhány nappal később mutatkoztak rajta. A férfit hazaérkezése után egy héttel szállították kórházba és a kezelésre nagyon jól reagált, már meg is gyógyult.

  • Leölték szombaton a bagdadi állatkert három vaddisznóját, nehogy azok elterjesszék a sertésinfluenzát Irakban. Az állatkert igazgatója azt mondta, hogy erre kaptak utasítást a minisztertanácstól, alig egy nappal az után, hogy az egészségügyi minisztérium azt tanácsolta, hogy nem szükséges elpusztítani a vaddisznókat.

    Az iraki egészségügyi minisztérium szóvivője pénteken azt mondta, hogy "teljesen mindegy, hogy leölik-e az állatkertben lévő vaddisznókat, minthogy a sertésinfluenza vírusa már emberről emberre terjed". "De azt is hozzátettük a mezőgazdasági minisztériumnak, hogy ha tényleg le akarják ölni az állatokat, akkor tegyék", mondta Ehasszan Dzsafar.

  • Megfertőzte egy kórházi betegtársát és az egyik nővért az a bajor férfi, aki nemrég tért vissza Mexikóból és Németországban tört ki rajta az újfajta influenza. Ezzel Németországban hatra emelkedett az eleinte sertésinfluenzának, most pedig már új influenzának nevezett, H1N1-es vírussal fertőzött személyek száma, akik közül kettő nem járt Mexikóban. (A korábban is ismert esetek közül ketten szintén egy bajorországi kórházban vannak, egy nő pedig Hamburgban.)

  • Olaszországban is felbukkant az új, H1N1 influenzavírus. Az ezzel megfertőzött beteget április 30-án szállították kórházba az ország középső részén lévő Toszkána régióban. A laboratóriumi teszt pozitív eredményt mutatott ki. Ez az első bizonyított olaszországi eset.

  • Egyiptom megkezdte az ország disznóállományának tömeges leölését, annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet közölte: nincsen bizonyíték kapcsolatra az influenzajárvány és a sertések között. A tömeges disznóöléseket Kairóban kezdték meg hatvanezer állat lemészárlásával. A tervek szerint 250 ezer disznót ölnek meg a járvány elleni védekezés részeként. (FH)

  • Bizonytalan időre elhalasztották a mexikói Chivas és San Luis soron következő hazai Libertadores Kupa-mérkőzését, miután sem Kolumbia, sem Chile nem vállalta, hogy megrendezi az újfajta influenzavírustól sújtott ország futballcsapatainak otthoni találkozóit. A mexikói bajnokság közben tovább zajlik, noha továbbra is zárt kapuk mögött rendezik meg a bajnoki találkozókat.

  • Az AFP hírügynökség összeállítása szerint a következő országok tiltották le (részlegesen vagy teljesen) a sertésimportot a H1N1 vírustól való félelem miatt: Bahrein, Csád, Dél-Korea, Ecuador, Egyesült Arab Emírségek, Fehéroroszország, Fülöp-szigetek, Gabon, Horvátország, Indonézia, Kazahsztán, Kína, Libanon, Macedónia, Montenegró, Oroszország, Szerbia, Thaiföld, Ukrajna. (FH)

  • A madárinfluenza vírusát mutatták ki Hongkongban egy galambtetemben, miközben a terület a H1N1 vírus terjedését próbálja megakadályozni. Az elpusztult galambot április 27-én találták Hongkong egyik központi kerületében, és a laboratóriumi tesztek bebizonyították, hogy a madárinfluenza H5N1vírusával volt fertőzött. Értesítették a madártenyésztőket, a boltosokat, és a galambreptetőket, hogy tegyék meg a megfelelő óvintézkedéseket. A hatóságok felhívták az emberek figyelmét, hogy ne etessék a városban élő galambokat. (MTI)

  • Pénteken tanácskozást tartott az amerikai kormány a járványról. Barack Obama elnök ennek végeztével közölte, hogy derűlátó az egészségügyi hatóságok intézkedéseinek hatékonyságát illetően, mindazonáltal fel kell készülni a legrosszabbra is. Aggodalomra van ok, pánikra nincs - tette hozzá. A Fehér Ház szóvivője szerint arra számít, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a következő napokban felemeli a járvány miatti riasztás szintjét a legmagasabb, hatodik fokra, ami azt jelenti, hogy egyértelműen világjárvány van.

    Pénteken már 433 iskola tartott zárva az Egyesült Államokban, négyszer annyi, mint szerdán. Ez 245 ezer diákot érint. Az Egyesült Államok a felére csökkentette mexikói viszonylatban közlekedő légi járatait. Az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési hivatal (CDC) egy magas rangú tisztségviselője szerint az új influenza nem tűnik olyan fertőzőképesnek, mint amilyen az 1918-as járvány, a spanyolnátha volt, amely több tízmillió ember halálát okozta a világon, és eltérők a jellemzőik is. A járvány valószínűleg enyhébb annál is, mint amilyennek nyolc nappal ezelőtti kitörésekor tűnt, mert sok enyhe esetet először nem vettek észre.

  • Mexikóban 15-ről 16-ra nőtt péntekre a halálos áldozatok száma, akikkel bizonyosan az új, H1N1 jelű vírus végzett, a vírus által igazoltan megfertőződött betegek száma pedig elérte a 397-et.

    Még további 101 halálesetben tartják elképzelhetőnek, hogy az illető ebben a betegségben halt meg, míg korábban 176 áldozatnál gyanakodtak erre. Jose Ángel Córdova egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a járvány elleni szigorú intézkedések már éreztetik hatásukat, és mint mondta, remélhetőleg hamarosan megfékezik a járványt. A vírus nem olyan agresszív, mint amilyennek először gondolták. A halálozási arány a madárinfluenza esetében 70 százalékos volt, ebben a járványban elmarad ettől - tette hozzá. (MTI)

  • Péntek estig tizenháromra nőtt azoknak a briteknek a száma, akik bizonyítottan a Mexikóból kiindult új influenzavírussal fertőződtek meg, és már két ízben azonosították a kórokozót olyan brit betegek szervezetében, akik előzőleg nem jártak Mexikóban.

    Az első két brit beteget - egy fiatal skót házaspárt, akik Mexikóban jártak nászúton - még kórházban kezelték, de ők is már csütörtökön elhagyták a glasgow-i gyógyintézetet. Az első olyan személy, aki brit földön fertőződött meg, nagy valószínűséggel tőlük kapta el a vírust, az illető ugyanis a család barátja, és találkoztak, mielőtt a házaspárnál jelentkeztek a tünetek. Nicola Sturgeon, a skót kormány egészségügyi minisztere pénteki sajtótájékoztatóján "komoly fejleménynek" nevezte, hogy megtörtént az első, emberről emberre terjedő fertőzés Nagy-Britanniában. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a betegség okozta közegészségügyi kockázat változatlanul alacsony. Az eddig igazolt nagy-britanniai eseteken túl a BBC értesülése szerint további 642 fertőzésgyanús beteget vizsgálnak országszerte.

  • Franciaországot is elérte a Mexikóból kiindult új influenzavírus: két betegnél  - egy 49 éves férfinél és egy 24 éves nőnél - azonosították a kórokozót. Egy harmadik páciens esetében pedig "nagy a gyanú", hogy a következő napokban nála is kimutatják a fertőzést - közölte péntek este a francia egészségügyi miniszter. Roselyne Bachelot hozzátette: mindhárman a közelmúltban tértek haza Mexikóból, Párizsban kezelik őket, és "jól vannak".

    "Mexikóból hazatért személyekről van szó, a fertőzés nem hazánk területén történt" - hangsúlyozta a miniszter a TF1 kereskedelmi televízió híradójában. Az egészségvédelmi intézet (INSV) közleménye szerint a bizonyítottan megfertőződött férfi április 27-én tért haza Mexikóból, és két nappal később voltak észlelhetők nála az első influenzatünetek. A nő április 28-án érkezett haza a latin-amerikai országból, és másnap jelentkeztek a tünetek. Egyikük esetében sincs ok nyugtalanságra - olvasható a közleményben. (MTI)