Fontosabb részletek
  • Magyarországon is megjelent a vírus. Először május végén egy brazil turistáról bizonyosodott be, hogy megfertőzödött, majd két New Yorkból hazaérkező férfinél diagnosztizálták a H1N1-et.
  • Már 69 országban 22 ezernél is több esetben jelentettek fertőzést.
  • Eddig 125 ember halt meg a járványban, többségük Mexikóban és az Egyesült Államokban.
  • A WHO továbbra sem emeli a legmagasabb, hatos fokozatúra a riasztási szintet.
  • A betegség sertéshús fogyasztásával nem terjed, ember-ember közti érintkezéssel viszont igen.
  • Kell-e félni a sertésinfluenzától? - kérdések és válaszok

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Newcastle-ben egy, Londonban két sertésinfluenzás fertőzést találtak a brit egészségügyi hatóságok, ezzel az országban nyolcra nőtt az igazoltan sertésinfluenzában szenvedők száma. A Guardian értesülései szerint a newcastle-i beteg két diákkal lakott egy lakásban, őket is vizsgálják.

  • Lehetséges, hogy Szerbiában is van sertésinfluenzás beteg, mondta Tomica Milosavljevic. A szerb egészségügyi miniszter szerint egy 71 éves nőről van szó, aki néhány napja az Egyesült Államokból érkezett. Jelenleg az újvidéki klinikai központban tartják, vérmintáját pedig a víruskutatással és fertőző betegségekkel foglalkozó belgrádi Torlak Intézetben vizsgálják.

  • Napokon belül kap Magyarország olyan vadvírust, amelyből el lehet készíteni az új influenzavírus elleni oltóanyagot, mondta a Magyar Pandémiás Bizottság elnöke. A vadvírus átvételét már csak az az egyszerű technikai ok akadályozza, hogy mikor lesz repülőjegy a hazaszállításához, mondta Bujdosó László. Azt azonban nem kívánta elárulni, hogy honnan és mikor szállítják Magyarországra a mintát. Mint mondta, nem szeretnék, ha sajtókísérettel érkezne a vírus.

    A bizottság elnöke szerint beadható vakcina 2 hónapon belül, a világon elsőként Magyarországon készülhet el. Falus Ferenc országos tisztifőorvos szerint várhatóan ősszel már ezzel a vakcinával lehet oltani nagyobb populációkat.  A kapacitásokat úgy kell tervezni, hogy a korábbi influenzavírusokból is elegendő oltóanyag legyen az őszi-téli szezonra.

    000T TRDV502144
  • Magyarországon államtitok a vírusellenes szerekből felhalmozott készletek mennyisége. Más országokkal ellentétben ezt az adatot csak akkor lehet közölni, ha a titokgazda feloldja a minősítést, mondta Falus Ferenc országos tisztifőorvos. Vojnik Mária az egészségügyi tárca államtitkára azt mondta: a WHO iránymutatása alapján ennek a készletnek az országok lakosságának 15 százalékát kell lefednie, és ezt Magyarország teljesíti, ha "darabra és dobozra nem is pontosan".

    Falus Ferenc szerint egyébként az antivirális szerekből felhalmozott készlet mennyisége önmagában semmit nem mond. Tudni kellene azt, hogy ez a lakosság adott százalékára nézve hány napig elég. Egy járvány kezeléséhez azonban nem csak erre van szükség, hanem fecskendőre, tűre, egészséges egészségügyi személyzetre, antibiotikumra és lélegeztetőgépre is, mondta az országos tisztifőorvos.

  • Spanyolországban szerdáról csütörtökre 53-ról 87-re emelkedett a sertésinfluenza-gyanús esetek száma, jelentette be csütörtökön az egészségügyi minisztérium. A 87 ember megfigyelés alatt áll.A bizonyított esetek száma 10, ebből az egyik páciens nem járt a közelmúltban Mexikóban, hanem a betegséget a barátnőjétől kapta el, aki viszont volt nemrég a közép-amerikai országban.

  • Magyarországon továbbra sincs sertésinfluenza-fertőzés, mondta Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Az Egészségügyi Világszervezetnek automatikusan 5-ösre kellett emelnie a riasztási fokozatot, miután egy régióban két országban is terjed a vírus. Ferihegyen szigorítják a Észak- és Közép-Amerikából érkező utasok ellenőrzését és tájékoztatták a mentőszolgálatot is a fertőzés jeleiről.

    A megelőzés érdekében a legtöbbet a lakosság tehet, hangsúlyozta Vojnik Mária. Ugyanazokra kell figyelni, mint minden csepfertőzéssel terjedő fertőzés esetén: ügyelni kell a higiéniára és kerülni a tömeget. Egyelőre nincs azonban szükség arra, hogy a rendezvényeket, így például a május 1-jei programokat korlátozzák. Fontos, hogy az emberek tünetmentesen ne kezdjenek vírusellenes szereket szedni, mert ezzel nem kerülhetik el a fertőzést, a mellékhatások azonban károsak lehetnek.

  • Egyelőre változatlanul nincs visszaesés a sertéshúsfogyasztásban a legfrissebb adatok szerint - mondta csütörtök kora délután Gráf József. Az agrárminiszter délelőtt érkezett vissza a visegrádi négyek minisztereinek találkozójáról, ahol a többi ország is arról számolt be, hogy a sertéspestisnek nevezett járványnak nincs negatív hatása a fogyasztói keresletre. Az állatállomány és az export tekintetében hazánk és Lengyelország a legérintettebb a betegség lehetséges kereskedelmi hatásaiban - mondta Gráf József. (FH)

  • A hétvégi összes bajnoki labdarúgó-mérkőzést zárt kapuk mögött rendezik Mexikóban annak érdekében, hogy megelőzzék a sertésinfluenza további terjedését. Az intézkedés kilenc első, 167 alacsonyabb osztályú találkozót érint.

    000T TRMvd914151
  • Sertésinfluenzában szenved egy hároméves, Mexikóból nemrég hazatért kisfiú Hollandiában. A fiú szüleinél nem diagnosztizálták a fertőzést, így egyelőre a gyermek az egyetlen, igazoltan fertőzött holland állampolgár. (MTI)

  • Szlovákiában eddig egyetlen ember sem betegedett meg sertésinfluenzában. Két sertésinfluenza-gyanús szlovák állampolgárt, akik a veszélyeztetett régióból tértek vissza, kivizsgáltak, de a gyanú egyik esetben sem nyert megerősítést. (MTI)

  • Kevés vírusellenes gyógyszer áll rendelkezésre Magyarországon, jelentette ki Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa pártja meg nem nevezett forrásból származó értesüléseire hivatkozva. Állítása szerint "nagyon kicsik" a készletek. Kökény Mihály, a szocialisták szakpolitikusa tagadta ezt, szerinte Magyarország az Egészségügyi Világszervezet ajánlásainak megfelelő, elegendő vírusellenes készletettel rendelkezik, de a készletek mennyiségét más országokban sem hozzák nyilvánosságra. Ezzel szemben egy sor európai ország csütörtökön nyilvánosságra hozta vírusellenes készleteinek méretét, a szomszédos Ausztriában négymillió adag gyógyszer jut nyolcmillió lakosra, az 5,4 millió lakosú Szlovákiában hétszázezer adag gyógyszer, Olaszországban tízmillió adag gyógyszer és további harmincmillió adag előállítására elegendő alapanyag áll rendelkezésre, az Európában leginkább érintett spanyoloknak tízmillió adag Tamiflujuk van. (MTI)

  • Az első eredmények azt mutatják, hogy nem sertésinfluenzában szenved az a 22 éves eszéki diáklány, akit szerdán szállítottak magas lázzal kórházba, miután visszatért az Egyesült Államokból. Ira Gjenero Margan, a zágrábi járványtani intézet vezetője a horvát televíziónak nyilatkozva közölte, hogy 99 százalékig biztos ebben. (MTI)

  • Négy hőkamerát helyeztek működésbe csütörtök kora reggel a ferihegyi reptéren a sertésinfluenzás betegek kiszűrésére. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a hőkamera alkalmatlan eszköz a fertőzöttek kiszűrésére, mert lázat elég sok betegség okozhat, a sertésinfluenza ellenben tíz napig is lappanghat, azaz tünetmentesen is fertőz. Ferihegyen 38 fokos láznál magasabb testhőmérséklet esetén riaszt a hőkamera. Emellett csütörtöktől már minden olyan utas adatait rögzíti az ÁNTSZ, aki a fertőzött térségekből érkezik, ez elsősorban az Észak- és Közép-Amerikából jövőket érinti.

  • Tizenhatról húszra nőtt Csehországban azoknak a száma, akiket sertésinfluenza gyanújával otthonukban elkülönítve megfigyelés alatt tartanak. Olyan személyekről van szó, akiknél influenzás tünetek jelentkeztek, miután hazatértek Mexikóból.  A cseh illetékes elmondta azt is, hogy csütörtökön lesz meg annak a három betegnek az eredménye, akiket korábban kórházba szállítottak sertésinfluenza gyanújával. A hét végén 180 cseh turista érkezik vissza Mexikóból, a prágai Ruzyne reptéren hőkamerákkal próbálják kiszűrni a gyanús eseteket. (MTI)

  • Emelt szintű egészségügyi riadókészültséget rendeltek el a Dél-Afrikai Köztársaságban, miután két sertésinfluenza-gyanús fertőzést észleltek az országban. A miniszter szerint még nincsenek igazolt esetek, de a lakosság egy részének mobilitása miatt szigorú ellenőrzésre van szükség a járvány megelőzéséhez. (MTI)

  • Tömegesen hagyják el a külföldiek Mexikót annak hírére, hogy a
    sertésinfluenza miatt mind több ország mérlegeli mexikói
    légijáratainak felfüggesztését, valamint, hogy az Egészségügyi
    Világszervezet (WHO) szerda este újabb fokozattal emelte a
    járványriadó szintjét. A mexikói főváros sok szállodájában 10
    százalékra csökkent a kihasználtság, a nemzetközi repülőtérre pedig
    feleannyi gép érkezik külföldről, mint korábban. (MTI)

  • Ausztria 4 millió ember (a lakosság fele) számára elegendő
    vírusellenes szert halmozott fel az elmúlt években. Maszkból még jobban állnak az osztrákok, minden lakosnak van raktáron sebészeti maszk. (MTI)

  • Sürgősen kórházba kellett vinni egy 9 éves francia kislányt, aki nemrég tért vissza Mexikóból, mivel rosszul lett iskolájában - közölte az oktatási intézmény igazgatója csütörtökön. Az eset még szerdán történt. A kis Emma - aki egy párizsi iskola tanulója - nap közben rosszul érezte magát, ezért kihívták a mentőket. Jelenleg egy kórházban van a francia fővárosban: azt vizsgálják, hogy kimutatható-e a szervezetében a sertésinfluenza vírusa. A francia hatóságok egyelőre egyetlen olyan esetet sem jelentettek be, amely bizonyosan a sertésinfluenzára vezethető vissza. Ugyanakkor van két valószínűsíthető eset, ahol még várni kell a végleges vizsgálati eredményekre: mindkét személy a párizsi régióban lakik, és Mexikóból tért vissza Franciaországba. (MTI)

    000T TRPar2532520
    Egészségyügyimaszk-gyártó üzem Franciaországban
  • Az Egyesült Államok egészségügyi hatóságai hivatalosan elvetették a "sertésinfluenza" (swine flu) nevet, és helyette a "H1N1 influenza" nevet javasolják használatra, írja az USA Today. Az ok a sertéshúságazat csökkenő eladásaitól való félelem, és persze az, hogy az új vírus elsősorban emberről emberre terjed és okoz megbetegedéseket, és csak részben tartalmaz sertésinfluenza génszekvenciát. Az Index nem hivatalos névjavaslatáról, a mexikói nátháról itt olvashat bővebben.

  • Hatvannapos egészségügyi szükségállapotot hirdetett ki Nicaragua egész területére szerda esti tv-beszédében Daniel Ortega, a közép-amerikai ország elnöke a sertésinfluenza-járvány megelőzésére, illetve megfékezésére. Az államfő elmondta, hogy a legszükségesebb egészségügyi óvintézkedésre legalább 20 millió dollárra van szüksége az országnak. Mint hangsúlyozta, nem "tilalmakat" akarnak bevezetni, inkább "ajánlásokat" tesznek arra, hogy miképp kezelje a lakosság a betegséget. Ortega elismerte, hogy jelenleg mindössze 3300 adag oltóanyag áll rendelkezésre a súlyos megbetegedés ellen, és ezért a rendkívüli segítségért folyamodik Venezuela kormányához. Az elnök úgy vélekedett, hogy Nicaraguán kívül több olyan közép-amerikai állam is van, amely egyedül nem képes a járvány megállítására. Nicaraguában egyelőre egyetlen sertésinfluenza-megbetegedést sem észleltek. (MTI)

    000T TRMvd917251
  • Eddig 128 embert teszteltek az ausztrál egészségügyi hatóságok sertésinfluenza-gyanújával, de mindeddig az országban nem volt a betegségnek megerősített esete. Nicola Roxon ausztrál egészségügy-miniszter elmondta, hogy csütörtöktől tovább szigorítják a nemzetközi repülőterek ellenőrzését, termikus detektorokat vezetnek be a lázas betegek kiszűrésére. (MTI)

  • Megerősítik a Ferihegyi repülőtéren az utasok ellenőrzését, közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön reggel, miután a WHO az új influenza, az A/H1N1 járvány miatt a riasztást ötös fokozatra emelte. "Első körben most a határőrizet megszigorítása a leglényegesebb intézkedés" - mondta a tárcavezető. Ez többek között azt jelenti, hogy a reptéri ellenőrző pontokon már nemcsak azon utasok adatait kérik el, akik Mexikóból, az Egyesült Államokból és Kanadából érkeznek Magyarországra, hanem azokét is, akik olyan országból jönnek, ahol már igazolták a vírus jelenlétét.

    Az intézkedések sorába tartozik, hogy értesítették az Országos Mentőszolgálatot, hogy esetleg lehetnek olyan betegek, akiket a Szent László Kórház karantén részlegébe kell szállítani. Székely Tamás úgy tudja, csütörtökön a hőkamerákat is kihelyezik a reptérre. A tárcavezető úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy Magyarországon továbbra sincs fertőzött beteg. A magyar tárcavezető csütörtökön délelőtt Luxemburgba utazik az európai egészségügyi miniszterek tanácskozására, amelyen a kialakult helyzetet értékelik, és döntenek a további teendőkről. (MTI)

  • Spanyolországban a bizonyítottan sertésinfluenzában megbetegedettek száma néhány óra alatt tízre emelkedett, és egy olyan is van köztük, aki mostanában nem járt Mexikóban. (Független Hírügynökség)

  • Felipe Calderón mexikói elnök szerda esti tv-beszédében felszólította az ország lakosságát, hogy mindenki maradjon otthon a május 1 és 5 között elrendelt munkaszünet idején, hogy ezzel is fékezzék a sertésinfluenza-járvány terjedését. Ez volt az első eset, hogy az államfő megszólalt a nyilvánosság előtt a járvány kitörése óta. A mexikói kormány már korábban bejelentette, hogy az öt nap alatt mind az állami, mind a magánszférában csak a legszükségesebb munkafeladatokat és szolgáltatásokat láthatják el a munkavállalók. (MTI)

    000T TRWas2308999
  • Mexikóban nincs hír magyar állampolgárságú sertésinfluenza-betegről, és nem jellemző, hogy Mexikóban tanuló, dolgozó magyar állampolgárok a járványtól tartva elhagynák az országot, közölte Magyarország mexikóvárosi nagykövete. Dehelánné Dörömbözi Teréz elmondta, hogy a járvány ellenére nincs pánik az országban. (MTI)

  • Mexikóban hétről nyolcra emelkedett azoknak a haláleseteknek a száma, amelyekben bizonyosan sertésinfluenzában hunytak el, jelentette be helyi idő szerint szerda késő este a mexikói egészségügyi miniszter. José Ángel Córdova szerint abból a 159 halálesetből, amelyről feltételezték korábban, hogy a sertésinfluenza okozta, már csak 89 esetben feltételezik, hogy így van. Kilencvenkilenc olyan ember van az országban, aki bizonyítottan sertésinfluenzás beteg. Közülük 91 jól van, mondta a miniszter sajtóértekezletén. A mexikói kormány bejelentette, hogy péntektől május 5-éig az alkalmazottak mind az állami, mind a magánszférában csak a feltétlenül szükséges munkafeladataikat láthatják el, a kormányhivatalok ebben az időszakban zárva lesznek, csak az alapvető szolgáltatások (közlekedés, élelmiszer-áruházak, hulladékgyűjtés, kórházak) működnek majd. (MTI)

  • Svájc északi részén lévő Baden város legnagyobb kórháza csütörtök hajnalban közölte, hogy egyik betegéről bebizonyosodott: sertésinfluenzától fertőződött meg. Az alpesi országban ez az első bizonyított eset. A beteg korábban Mexikóban járt. Szerda délután már volt a kórházban, de kiengedték, mert a genfi influenzaintézetben elvégzett első vizsgálat szerint nem sertésinfluenzában betegedett meg. Egy második teszt szerint azonban igen, emiatt újra befektették a kórházba. Mindenkit, aki találkozott vele, arra kértek a hatóságok, hogy maradjon otthonában újabb kérésig. Az országban szerda 18 órai állapot szerint 26 sertésinfluenza-gyanús esetet tartottak számon. (MTI)

  • Az eddig igazolt öt sertésinfluenza-fertőzésen túl további 76 gyanús esetet vizsgálnak Nagy-Britanniában, közülük húszat Walesben - közölte a walesi tartományi kormány egészségügyi minisztere. Kiderült az is, hogy az öt brit beteg közül hárman ugyanazon a repülőgépen utaztak haza Mexikóból. Edwina Hart, a walesi egészségügyi tárca vezetője a helyi közgyűlésben hangsúlyozta: Walesben még egyetlen beteg esetében sem igazolták hivatalosan, hogy a H1N1 influenzatörzzsel fertőződtek volna meg. Hozzátette ugyanakkor: valószínűsíthető, hogy az ország egészében lesznek további igazolt sertésinfluenza-esetek a Mexikóból nemrég hazatértek körében. (MTI)

    000T TRWas2308544
  • Az Európai Bizottság szerint a kontinens jól felkészült a sertésinfluenza elleni védekezésre, a várható világjárványnak azonban így is lesznek halálos áldozatai Európában. "Nem az a kérdés, hogy halnak-e meg majd emberek, hanem inkább az, hogy hányan, százas, ezres vagy tízezres nagyságrendben" - jelentette ki Robert Madelin, a bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatója egy szerda esti interjújában. "Nem tudjuk, hogy mekkora lesz a járvány, de Európa jobban fel van rá készülve, mint bármilyen más korábbi járványra" - tette hozzá Madelin. A sertésinfluenza elleni oltóanyag száz napon belül rendelkezésre állhat Európában, közölte a főigazgató.

    Az Európai Bizottság az uniós egészségügyi miniszterek csütörtöki luxembourgi tanácskozásán nem tesz olyan javaslatot, hogy függesszék fel a Mexikóba és az Egyesült Államokba irányuló légi járatokat, hanem amellett van, hogy inkább intsék nagyobb óvatosságra az ezekbe az országokba utazókat. Roselyne Bachelot francia egészségügyi miniszter szerdán közölte: Franciaország a csütörtöki tanácskozáson kérni fogja az Európai Uniót, hogy függessze fel a Mexikóba irányuló légi járatokat. (MTI)