Szerdán szállítják Budapestre Magyarosi Árpád holttestét

2009.04.29. 19:14 Módosítva: 2009.04.29. 21:46
Szerdán helyi idő szerint délután 4 órakor indítják Budapestre a Bolíviában lelőtt Magyarosi Árpád földi maradványait - közölte Józsa Mátyás, Magyarország argentínai nagykövete.

A holttest elszállításáról gondoskodó bolíviai ügyvéd tájékoztatása szerint a terveknek megfelelően szerdán az AeroSur bolíviai légitársaság madridi járatával útnak indítja a koporsót a bolíviai Santa Cruzból.

A megbízott bolíviai ügyvédi irodának a Magyar Vöröskereszt átutalta a 10 ezer dollárt, ezzel a szervezet az erkölcsi kötelességvállalását maradéktalanul teljesítette - közölte Harrach Gábor a Magyar Vöröskereszt kommunikációs vezetője.Harrach Gábor korábban arról tájékoztatott, hogy a Magyar Vöröskereszt az általa összegyűjtött adományokból és saját segélykeretéből fedezte a költségeket.

A szervezet számlájára az ország minden részéből, valamint Erdélyből is érkeztek pénzösszegek. A marosvásárhelyi Bernády Alapítvány például ezer dollárral támogatta Magyarosi Árpád földi maradványainak Budapestre szállítását. Az elkövetkező napokban pedig az Ausztráliában élő magyar közösségektől érkeznek még felajánlások - tette hozzá.

A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai szerintük meg akarták ölni Evo Morales elnököt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.