Olivér
5 °C
8 °C

Újabb magyar katonák indulnak Afganisztánba

2009.04.29. 18:51 Módosítva: 2009-04-29 18:57:28
Az augusztusi afganisztáni elnökválasztás biztonságának szavatolásáért újabb negyven magyar katona indul májusban Afganisztánba. A gazdasági válság miatt ugyanakkor csökken az Afganisztánnak nyújtott magyar fejlesztési támogatás.

Az augusztusi afganisztáni elnökválasztás biztonságos megtartásáért újabb negyven magyar katona indul májusban a közép-ázsiai országba. Jelenleg több mint 310 magyar katona teljesít szolgálatot Afganisztánban, a legtöbbjük Baglán tartományban.

"Kiképzésük megtörtént, májusban kiutaznak és hat hónapig ott maradnak, hogy más NATO-tagállamok katonáihoz hasonlóan segítsék a szavazás biztonságát" - mondta Szekeres Imre szerdán a PRT-kormánybizottság ülése után. A miniszter hozzátette, hogy a magyar katonák azért maradnak novemberig, mert elképzelhető, hogy kétfordulós lesz a választás, amelynek második fordulóját ősszel tarthatják.

Balázs Péter külügyminiszter a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az augusztusi választás nagy kihívás Afganisztán számára, de Magyarország bízik benne, hogy az elnökválasztás eredménye tovább segíti a stabilizációt. A miniszter elmondta, hogy a gazdasági válság és a költségvetési megszorítások érintik az Afganisztánnak nyújtott magyar fejlesztési támogatást is, körülbelül öt százalékkal csökkentik a keretet.

Az MTI diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy a fejlesztési támogatás mintegy 460 millió forintra csökken. Ugyanakkor - a korábbiakhoz hasonlóan - ez az összeg uniós forrásokkal is kiegészül, ráadásul egyebek mellett a görög és a japán állam is hozzájárul ennek a keretnek a növeléséhez.

Magyarország 2006 óta működtet tartományi újjáépítési csoportot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is. A PRT mellett magyar segélyszervezetek is jelen vannak a tartományban, így a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet mellett a Baptista Szeretetszolgálat is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?