Pongrác
12 °C
23 °C

Újabb magyar katonák indulnak Afganisztánba

2009.04.29. 18:51 Módosítva: 2009.04.29. 18:57
Az augusztusi afganisztáni elnökválasztás biztonságának szavatolásáért újabb negyven magyar katona indul májusban Afganisztánba. A gazdasági válság miatt ugyanakkor csökken az Afganisztánnak nyújtott magyar fejlesztési támogatás.

Az augusztusi afganisztáni elnökválasztás biztonságos megtartásáért újabb negyven magyar katona indul májusban a közép-ázsiai országba. Jelenleg több mint 310 magyar katona teljesít szolgálatot Afganisztánban, a legtöbbjük Baglán tartományban.

"Kiképzésük megtörtént, májusban kiutaznak és hat hónapig ott maradnak, hogy más NATO-tagállamok katonáihoz hasonlóan segítsék a szavazás biztonságát" - mondta Szekeres Imre szerdán a PRT-kormánybizottság ülése után. A miniszter hozzátette, hogy a magyar katonák azért maradnak novemberig, mert elképzelhető, hogy kétfordulós lesz a választás, amelynek második fordulóját ősszel tarthatják.

Balázs Péter külügyminiszter a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az augusztusi választás nagy kihívás Afganisztán számára, de Magyarország bízik benne, hogy az elnökválasztás eredménye tovább segíti a stabilizációt. A miniszter elmondta, hogy a gazdasági válság és a költségvetési megszorítások érintik az Afganisztánnak nyújtott magyar fejlesztési támogatást is, körülbelül öt százalékkal csökkentik a keretet.

Az MTI diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy a fejlesztési támogatás mintegy 460 millió forintra csökken. Ugyanakkor - a korábbiakhoz hasonlóan - ez az összeg uniós forrásokkal is kiegészül, ráadásul egyebek mellett a görög és a japán állam is hozzájárul ennek a keretnek a növeléséhez.

Magyarország 2006 óta működtet tartományi újjáépítési csoportot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is. A PRT mellett magyar segélyszervezetek is jelen vannak a tartományban, így a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet mellett a Baptista Szeretetszolgálat is.