A cigányellenesség Európa súlyos problémája

2009.04.30. 15:08
Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint egyik európai ország sem mentes a diszkriminációtól. Ez különösen a cigányokat érinti, de az idegengyűlölet és a homofóbia mértéke is nagy. Thomas Hammarberg csütörtöki jelentésében a gazdasági válság miatt összetartozást erősítő programokat is szorgalmazott.

Európában továbbra is megfigyelhető a szakadék az emberi jogokkal kapcsolatos politikai retorika és a gyakorlat között. A kontinens egyetlen országa sem mentes a diszkriminációs jelenségektől - áll Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön Strasbourgban közzétett jelentésében.

A biztos a cigányellenességet emelte ki első helyen a problémák közül, ezt követi az idegengyűlölet és a homofóbia, mint a leggyakrabban tapasztalható negatívum. Emellett jelen vannak az antiszemitizmus és az iszlámellenesség elfogadhatatlan tendenciái is. A biztos szerint a jogérvényesítés szervei sem biztosítják megfelelően az emberi jogok érvényesülését. Rendszeresek a beszámolók korrupcióról és hatalommal való visszaélésről. A terrorizmus jelenségére adott rossz válaszok is kiváltják az emberi jogok helyzetének súlyos visszaesését - vélekedett.

Válság és szociális hátrányok

Thomas Hammarberg úgy ítéli meg, hogy a pénzügyi válság szintén negatív hatással van az emberi jogokra. Jelentésében szorgalmazza, hogy dolgozzanak ki olyan programokat, amelyek a társadalmi felzárkóztatást, összetartozást erősítik, és megakadályozzák a már kivívott emberi jogi normák és minimumkövetelmények "felvizezését". A válságból való kilábalás legfőbb terheit nem azok vállára kell rakni, akik a legkevésbé rendelkeznek tartalékokkal a nehézségek elviseléséhez - hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a fogyatékkal élők számos lehetőségtől meg vannak fosztva, és a nők hátrányt szenvednek a munkahelyeken és a politikában. Továbbra is sok helyen dúl a családon belüli erőszak, és a gyermekek sérelmére elkövetett cselekmény - tette hozzá Thomas Hammarberg.

A vándorló romák problémáinak megoldása előtt álló két legsúlyosabb akadályt abban látja Hammarberg, hogy nem megfelelőek a romák lakhatási körülményei, valamint hogy nem vonják be időben a roma gyerekeket az iskoláztatásba. A hontalanság és a személyi okmányok hiánya is sokszor gondot jelent, különösen azoknál, akik a volt Jugoszláviából keltek útra - tette hozzá.