Jusztina
10 °C
27 °C

Agyonvertek egy férfit a különleges rendőri erők

2009.04.30. 18:18
Túszejtéskhez, tömegverekedésekhez, kiemelten fontos objektumokhoz különleges rendőri erőket rendelik ki. Akik a jelek szerint a közéjük vágyókat sem kímélik: az állomány hét tagja ugyanis agyonvert egy jelentkezőt. Az ügyészség azt gyanítja: brutális beavatási szertartásról lehet szó.

Agyonvertek egy felvételre jelentkező férfit ezen a héten az orosz különleges rendőri erők (OMON) kötelékében, jelentette be a Moszkvai terület ügyészi hivatal. A harminc éves Viktor Kricenkovot ugyan még a kórházig eljuttatták, de ott belehalt sérüléseibe, amit hét különleges rendőrnek köszönhetett.

Az ügyben eljáró ügyészek valószínűnek tartják, hogy Kricenkov barbár beavatási szertartásnak esett áldozatául. "Lehetséges, hogy próbára akarták tenni, eléggé kemény legény-e ehhez a hivatáshoz", mondta a területi ügyészség szóvivője. Az ügyészi hivatal mindazonáltal hangsúlyozta közleményében, hogy ez egyelőre csak feltevés, még folyik az adatgyűjtés.

A páncélozott szállító harcjárművekkel is felszerelt OMON-t azokban a különösen nehéz, válságos helyzetekben vetik be, amelyeket a hagyományos rendőri erők valószínűleg nem tudnának megoldani. Túszejtések és tömegverekedések esetén automatikusan őket vezénylik ki, de jobbára ők jönnek számításba a különösen veszélyes bűnözők elfogásakor, illetve a kiemelten fontos állami objektumok őrzésében is.

A Moszkvai terület 2000 fős OMON-állománya részt vett a kilencvenes években mindkét csecsenföldi háborúban. Nemzetközi szervezetek vádjai szerint az OMON-alakulatok többször is súlyosan megsértették ott az emberi jogokat. Emberjogi csoportok állításai szerint az OMON rendszeresen zaklatja az Oroszországban munkát kereső bevándorlókat.