Lenke
17 °C
29 °C

Autó hajtott a holland királynő parádémenetébe

2009.04.30. 13:47 Módosítva: 2009-05-01 12:03:27
A közönség közé hajtott egy fekete Suzuki a hollandiai Apeldoornban, a királynő és családja részvételével zajló felvonuláson. A szemtanúk szerint az autó szándékosan hajtott a tömegbe a királynőt szállító busz közvetlen közelében. Négyen azonnal meghaltak, az ötödik áldozat és a merénylő a kórházban vesztette életét. További tizenketten sérüléseket szenvedtek.

Szemtanúk szerint szándékosan hajtott egy autó a holland királynő részvételével zajló parádén a felvonulók közé Apeldoornban. A királyné születésnapja alkalmából tartott díszfelvonuláson a jelentések szerint egy fekete Suzuki Swift hajtott a tömegbe annak a nyitott tetejű autóbusznak a közelében, amiben Beatrix királynő utazott.

A hivatalos ügyészségi közlés szerint a felvonulók közül négyen azonnal meghaltak, az ötödik áldozat a kórházban vesztette életét. További tizenketten sérüléseket szenvedtek. A sérültek között rendőrök is vannak. Beatrix királynő és a királyi család többi tagja sértetlen, a királynő autóbusza egyáltalán nem sérült. A tévéfelvételeken látszott, hogy a trónörökös, Vilmos-Sándor koronaherceg és neje, Maxima hercegnő felállva nézik az ámokfutó autót. Maxima hercegnő riadtan a szájához kapta a kezét.

Az autót - amely néhány méterrel elkerülte a buszt - végül egy emlékmű kőoszlopa állította meg, 38 éves holland vezetőjét súlyosan sérült állapotban őrizetbe vették. Cynthia Boll fotográfus, az eset egyik szemtanúja szerint húsz ember repült a levegőbe, amikor a kocsi a tömegbe hajtott. Az esemény tévéközvetítésében látszott, hogy a rendőrök kiemelték a jármű vezetőjét, akit egy mentő szállított el.

Az apeldoorni rendőrség egyelőre nem kívánta kommentálni az értesüléseket. A királynő születésnapja a legnagyobb holland nemzeti ünnep, nagy karneválokkal és parádékkal szokták ünnepelni országszerte.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a fekete Suzuki hogyan hajthatott be a parádé órákkal korábban lezárt útvonalára. Az autót kutyás rendőrök vizsgálták át robbanószer után kutatva.

A támadásnak tűnő eset után Beatrix Királynő törölte az ünnepség hátralevő részét. Az apeldoorni parádén 2004-ben elhunyt édesanyjára, Juliana királynőre emlékeztek, akinek idén lenne a 100. születésnapja. Lemondták a rotterdami parádét is, és várhatóan az ország többi részén sem tartják meg a tervezett felvonulásokat.

Hajnalban meghalt a merénylő

A rendőrség azt közölte a merénylőről, hogy nem külföldi, nem büntetett előéletű, és nem voltak eddig pszichológiai problémái sem. Holland sajtóértesülés szerint maga mondta a rendőröknek, hogy szándékosan hajtott a tömegbe, és a királyi család volt a célpontja. A sajtó úgy tudja, hogy a közelmúltban munkanélküli lett és lakását is elvesztette, és kétségbeesésében ragadtatta magát tettére. A hatóságok jelezték, hogy vádat emelnek ellene, de akcióját nem terrorcselekményként kezelik. A férfi viszont péntek hajnalban belehalt sérüléseibe, miután megoperálták. Több holland tömegtájékoztatási eszköz már csütörtök este azt jelentette, hogy a férfi a klinikai halál állapotában van, de az ügyészség akkor még csak annyit ismert el, hogy az elkövető nincs kihallgatható állapotban.

A halálos áldozatok kilétét egyelőre nem közölték. A sérültek között a sajtójelentések szerint egy rendőr és egy katona is található, valamint egy értelmi fogyatékosokat is foglalkoztató zenekar négy tagja. Nők és gyermekek is megsérültek.