Templomban is házasodhatnak a svéd melegek

2009.05.01. 15:14 Módosítva: 2009.05.01. 15:27
Az új svéd házassági törvényt októberben még az egyházi zsinatnak is meg kell erősítenie, bár az evangélikus homoszexuálisok már így is két éve megkapják az egyházuk áldását. Gyereket is fogadhatnak örökbe.

Péntektől polgári vagy egyházi szertartás keretében is hűséget esküdhetnek egymásnak a svéd homoszexuális párok. Május elsejével lépett hatályba az új házassági törvény, ami a nemi hovatartozás szempontjából már teljesen semleges.

A törvényt egy hónapja hatalmas többséggel, 261 szavazattal 22 ellenében fogadta el a svéd parlament. A jogszabályt a Riksdag pártjai közül egyedül a jobbközép kormánykoalícióhoz tartozó kicsiny Kereszténydemokrata Párt utasította el.

Gyereket is örökbefogadhatnak

A skandináv országban az azonos nemű párok 1995 óta regisztráltathatják kapcsolatukat a polgári hatóságok előtt, és 2003 óta gyermeket is örökbe fogadhatnak. Az anyakönyvvezető előtti házasságkötéshez azonban eddig nem volt joguk.

Mostantól a hatóságok által korábban már bejegyzett pár szabadon dönthet róla, hogy kíván-e utólag összeházasodni.

Az evangélikusok már két éve esketnek

Svédország ezzel Norvégia mellett a világ országai közül az elsők között engedélyezi, hogy a homoszekszuáls párok házasságot köthessenek egy olyan egyház kebelén belül, amelyhez a lakosság többsége tartozik. A svédek 74 százaléka az evangélikus egyház hívének vallja magát, amely egyébként már 2007 óta áldását adja az egynemű párok kapcsolatára.

A világi törvény alkalmazását mindazonáltal idén októberben még az egyházi zsinatnak is meg kell erősítenie, és a lelkipásztoroknak jogukban áll majd megtagadni a homoszexuális párok összeadását. Ilyenkor az egyház más lelkipásztort kereshet helyettük a ceremónia levezénylésére.  • Tippek
  • Árfolyam