Helikopterekkel támadtak kurd falvakat

2009.05.02. 13:05
Irán helikopterekkel támadt iraki területen lévő kurd falvakra szombat hajnalban, közölte az iraki határőrség egyik magas rangú tisztje. Sebesültekről és károkról nem érkezett jelentés. A támadás egy héttel azután történt, hogy kurd lázadók rátámadtak egy iráni rendőrőrsre, 18 rendőrt ölve meg.

Hajnali négykor négykor az iráni tüzérség lőni kezdett három kurd falut Irakban, majd kilenc órakor helikopterekkel támadták a településeket. Ez volt az első alkalom, hogy Teherán így támadott iraki területen lévő kurdokat. Áldozatokról nem érkezett jelentés. Az érintett terület nem számít a Szabad Élet Kurdisztánban (PJAK) nevű iráni szakadár szervezet fő területének. A törökországi kurd munkáspárt (PKK) iráni testvérszervezetének harcosai inkább egy, a most megtámadott területtől északabbra lévő falu közelében működnek.

A támadás egy héttel azután történt, hogy kurd fegyveresek rátámadtak egy iráni rendőrkapitányságra az iraki határ közelében. Az április 24-i akcióban 18 rendőr, valamint PJAK nyolc fegyverese halt meg. Akkor öt gyanúsítottat letartóztattak az iráni hatóságok. (Az iráni televízió korábban arról számolt be, hogy a támadásban tíz rendőr és tíz kurd fegyveres halt meg.

Irán kurdok lakta észak-nyugati területein rendszeresek a fegyveres összecsapások az iráni biztonsági erők és a szakadár kurd szervezetek fegyveresei között. Irán és Törökország együttműködik a kurd lázadók elleni küzdelemben, akik önálló kurd állam kialakítására törekednek. Törökország több támadást is végrehajtott már a PKK észak-iraki állásai ellen.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport