Féltékenységből mészároltak az esküvőn

2009.05.06. 11:28 Módosítva: 2009.05.06. 11:32
Valószínűleg egy visszautasított kérő családja vagy barátai ölhettek meg 44 embert a keddi törökországi esküvőn. Eddig nyolc gyanúsított ellen emeltek vádat, két másikat pedig őrizetbe vettek szerdán.

A nyomozás jelenlegi adatai szerint vérbosszúból mészároltak kedden egy törökországi esküvőn, valószínűleg családok közötti leszámolás áll a támadás mögött. Az egyik délkelet-törökországi faluban, Bilgeköyben tartott esküvőre hétfő este 9 óra tájban álarcos fegyveresek rontottak be, kézigránátokat robbantottak és lövöldözni kezdtek a nagyjából 200 fős násznépre. A 44 lemészárolt vendég között 6 gyerek és 16 nő - köztük 3 állapotos asszony - volt. Meghalt a menyasszony és a vőlegény is.

000T TRPar2540725

Egy visszautasított kérő családjának vagy baráti körének tagjai támadtak az ünneplő sokadalomra - jelentette az Anatolia hivatalos török hírügynökség helyi lakosokra hivatkozva. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök is így tájékoztatta a közvéleményt, de Sadullah Ergin igazságügyi miniszter egy másik indítékot is megnevezett. A két család a falu közelében lévő halastó miatt is összekülönbözött - idézte szavait a Hürriyet című török napilap szerdai internetes kiadásában.

A török hírügynökség szerint a rendőrség összesen 12 embert gyanúsít a mészárlással. Nyolc ellen emeltek vádat, a szökésben lévők közül kettőt sikerült elfogni, kihallgatásuk megkezdődött.

Törökország délkeleti részén, ahol még érvényben vannak a feudális korból visszamaradt szokások, azt tartják, hogy a vita rendezése fegyverekkel törvényes eszköz a becsület védelme érdekében.

Ezen ellentétek mögött különböző okok állhatnak: birtokvita, kifizetetlen adósság, vagy például egy fiatal lány elszökik hazulról a vőlegényével, akinek személye nemkívánatos a lány családjának.