Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Rasszistának tartják a nácizó düsseldorfi török konzult

2009.05.07. 20:02
Állítólag lenácizta a németeket Törökország düsseldorfi főkonzulja. A németek szívük szerint úgy bánnának a törökökkel, mint annak idején a zsidókkal, ereikben meg barna vér folyik, mondta egy magánrendezvényen egy kölni lap szerint. Állítólag a privát parti után jegyzőkönyvezték mondatait.

Diplomáciai lépéseket kezdeményezett a német külügyminisztérium Törökország düsseldorfi főkonzuljának egyesek szerint rasszista megnyilatkozása miatt. Hakan Kivanc főkonzul február 22-én egy privát eseményen, honfitársai körében tett a németekre sértő megjegyzéseket.

A Kölner Stadt-Anzeiger április 27-i beszámolója szerint Kivanc török honfitársai körében azt mondta, "a németek, ha tehetnék, T betűt tetoválnának minden (németországi) törökre, és ugyanazt tennék velük, amit a zsidókkal tettek a náci diktatúra idején". "Ha felvágják a németek ütőerét, abból barna vér folyna" - mondta.

A lap egy emlékezetből készült feljegyzésre hivatkozott, amit állítólag a beszélgetés után rögzítettek, és ami később a West-Deutscher Rundfunk helyi tévéadó birtokába került.

A vendéglátó, Ismail Coban török művész visszautasította a Kivanc ellen felhozott vádat. Szerinte "kedélyes légkörben, fehér asztalnál folyt a beszélgetés különféle témákról, nem vezettek jegyzőkönyvet az elhangzottakról".

A Bundestag kereszténydemokrata frakciója lépéseket kér a külügyminisztériumtól az állítólag elhangzott kijelentések nyomán, és követeli a török diplomata visszahívását.