Obama saját magán viccelődött

2009.05.10. 10:21
Saját magán és alelnökén élcelődött Barack Obama amerikai elnök szombaton este Washingtonban a fehér házi tudósítók szövetségének (WHCA) hagyományos éves vacsoráján.

Obama, akinek első száz napja alatt sokan a szemére vetették, hogy súgógép-függő, ígéretet tett arra, hogy következő száz napja során megtanul a gép segítsége nélkül beszélni, ugyanakkor alelnöke, az elszólásairól elhíresült Joe Biden megtanulja, hogy ragaszkodjon a súgógéphez. Az elnök nem kímélte miniszterjelölési bakijait sem: „Még nem volt a történelemben olyan elnök, aki ilyen gyorsan három kereskedelmi minisztert nevezett volna ki” – mondta.

obama

Obama viccelődve beismerte, hogy valójában nem akart részt venni a Hilton szállóban rendezett vacsorán, de tudta, hogy kötelessége elmenni. „Ezt a problémát is George W.Bush-tól örököltem” – mondta, majd ugyanebben a stílusban köszönte meg a tudósítók iránta tanúsított jóindulatát. „Önök többségükben figyelemmel követték tevékenységemet és valamennyien rám szavaztak. Az igazságot várjuk Önöktől, még akkor is, ha az mindig csak annak megközelítése”.

Jövőbeli terveit illetően Obama kijelentette: „Azt hiszem, a következő száz napom olyan sikeres lesz, hogy 72 nap alatt végrehajtom, és a 73. napon megpihenek”. Fontos feladatai között megemlítette héthónapos kutyája, Bo idomítását is.

A 2700 fős vacsorán részt vettek olyan hollywoodi hírességek is, mint Steven Spielberg, George Lucas, Glenn Close és Kevin Bacon, akik közismerten közel állnak a Demokrata Párthoz. Jelen volt Chesley „Sully” Sullenberger pilóta, aki a Hudson-folyón végrehajtott kényszerleszállással mentette meg utasait, és Richard Phillips kapitány, aki túszként ajánlkozott a teherhajóját megtámadó szomáliai kalózoknak, hogy a hajót és legénységét megkíméljék.

Az est jótékony célokat is szolgált: a WHCA több mint 23 ezer dollárt gyűjtött össze a So Others Might Eat (Így mások is ehetnek) nevű, éhezőket segítő szervezetnek, továbbá adományokat ajánlottak fel újságíró-ösztöndíjakra.