Pornóra is költöttek a brit képviselők

2009.05.10. 17:29 Módosítva: 2009.05.10. 17:29
Az elmúlt hetekben kiderülő sorozatos botrányok miatt szigorítanak a brit parlament képviselők költségtérítésén. Egy független testület felügyeli majd, hogy ne számolhassanak el a jövőben pornófilmeket vagy éppen csokimikulásokat.

Szigorítanak a brit parlamenti képviselők költségtérítésén, a jövőben független számvevő testület fogja ellenőrizni, hogy milyen kiadásokat akarnak elszámoltatni az adófizetők pénzén. A képviselők gazdasági válság idején tanúsított hozzáállása ugyanis közfelháborodást váltott ki a szigetországban.

Az intézkedést a The Daily Telegraph című napilap leleplező cikke váltotta ki. Az előző héten közölt írásból kiderült, hogy a törvényhozók többek között pornófilmekről, lótrágyáról, csokimikulásról, macskaeledelről, medencetisztításról és a háztartásban végzett apró-cseprő javításokról is számlát nyújtottak be.

A botrány más politikusok mellett Gordon Brown miniszterelnököt is kínosan érintette. Az olvasók megtudhatták, hogy a kormányfő még pénzügyminiszter korában, 2004 és 2006 között 6500 fontot (kétmillió forintot) fizetett fivérének takarítás címén.

Bár a rugalmas elszámolási szabályoknak köszönhetőn a törvényhozók az esetek többségében jogosan igényelték a visszatérítést, az alsóház tekintélye csorbult, és az adófizetők nevében sokan az elszámolható kiadások szigorítását követelték.

Stuart Bell, a Munkáspárt képviselője mindezek fényében jelentette be vasárnap, hogy a parlament független számvevő testületet hoz létre, amely a jövőben az összes költségtérítési igényt tüzetesen ellenőrizni fogja.