Elfogták Branimir Glavast

2009.05.13. 12:25 Módosítva: 2009.05.13. 12:25
A horvát háborús bűnöst tíz évre ítélték pénteken, de Boszniába menekült. A férfi Eszék védelmét irányította 1991 és 1995 között.

Bosznia-Hercegovinában őrizetbe vették a Horvátországban háborús bűnök miatt elítélt Branimir Glavas horvát parlamenti képviselőt.

A politikust egy Interpol által kiadott elfogatóparancs alapján vették őrizetbe - jelentette a szarajevói média Glavas ügyvédjére hivatkozva. A hírt később az ügyvéd a HTV horvát közszolgálati televíziónak is megerősítette.

Tíz évre ítélték

glavas1

Az 52 éves szélsőjobboldali képviselőt múlt pénteken tíz év börtönre ítélte egy zágrábi bíróság szerb civilek ellen elkövetett háborús bűnök miatt. A testület bizonyítottnak találta, hogy öt vádlott-társával felelősség terheli hét szerb haláláért, akiket 1991-ben Eszéken gyilkoltak meg.

Glavas az ítélethirdetés elől Bosznia-Hercegovinába menekült. A politikus 2008 novembere óta bosznia-hercegovinai állampolgársággal is rendelkezik, és az ottani alkotmány kimondja, hogy Bosznia-Hercegovina saját állampolgárát más országnak nem adhatja ki. Horvátországnak és Bosznia-Hercegovinának kölcsönös kiadatási egyezménye sincs, ezért valószínűleg rendőrségi kihallgatása után a képviselőt ismét szabadlábra helyezik.

Horvátország építője és védelmezője

Glavas a Dnevni avaz című szarajevói újságnak adott korábbi nyilatkozatában azt állította, hogy Horvátországban "a legsötétebb kommunista időkre emlékeztető, politikai per áldozata" lett. Bosznia-Hercegovina szülei hazája, és nem érzi magát idegennek ebben az országban - fejtegette. Horvátországot azonban csak átmenetileg hagyta el. "Horvátország a hazám. Horvátországot én építettem fel és védelmeztem" - mondta.

glavas2

A volt tábornok Eszék védelmét irányította az 1991 és 1995 közötti délszláv háborúban, és a helyi média szerint "élet és halál ura" volt a Dráva-parti városban. Konkrétan azzal vádolták, hogy félkatonai alakulatot szervezett Eszéken 1991-ben, és szerbek elrablására, megkínzására és meggyilkolására adott parancsot alárendeltjeinek. Glavas volt az első magas rangú politikus, akit hivatalosan háborús bűnökkel vádoltak meg Horvátországban. A perében született zágrábi ítélet nem jogerős, fellebbezést nyújthat be ellene.