Ezer új H1N1-fertőzés az Egyesült Államokban

2009.05.15. 10:20
Huszonnégy óra alatt drámaian megugrott a bizonyítottan az új influenzában megbetegedettek száma az USÁ-ban. Az 51 államból már 47-ben van jelen az új influenzavírus.

Egy nap alatt csaknem ezerrel ugrott meg az Egyesült Államokban a bizonyított új H1N1-es influenzás fertőzések száma. Az amerikai járványügyi intézet legfrissebb adatai szerint csütörtök estére 4298-ra emelkedett a fertőzések száma az előző napi 3352-ről. Ez 946 új beteget jelent. Az Egyesült Államokban eddig hárman haltak meg a betegségben.

A hivatalos amerikai adatok szerint az 50 államból plusz az önálló állam jogú fővárosból, Washingtonból már 47-ben van jelen az új influenzavírus. Csupán négy államban nem fordult elő még fertőzés: ezek Nyugat-Virginia, Mississippi, Wyoming és Alaszka.

A fertőzések számában már nem a Mexikóval határos államok vezetnek. Az élen az északi Nagy-tavak partján fekvő Illinois áll (620 esettel), ezt követi a közeli Wisconsin (510), és csak 3. és 4. a Mexikói határ mentén fekvő Kalifornia (473) és Texas (439).

New York városában péntektől egyhetes tanítási szünetet rendeltek el három iskolában, miután tömegesen betegedek meg a diákok influenzaszerű tünetekkel. Négy tanulónál pedig megállapították az új H1N1-es vírust.

Ugyanebből az iskolából több mint 50 diákot küldtek haza influenzaszerű tünetekkel. A másikban csütörtökön 241 tanuló hiányzott. A harmadikban 29 gyereknek voltak influenzás tünetei. Az egyik iskola igazgatóhelyettese kórházban van, állapota kritikus.

A most bezárt három iskola közül az egyikben már korábban is volt tanítási szünet az influenza miatt. Nem egészen 2 héttel ezelőtt nyitották meg újra a tanintézetet az egészségügyi hatóságok.