2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Bevándorlóként jönnek a guantánamói foglyok

2009.05.19. 12:55 Módosítva: 2009.05.19. 16:58
Három-négy ember érkezhet Magyarországra, akik semmilyen veszélyt nem jelentenek a társadalomra, mondta az amerikai ideiglenes ügyvivő.

Az év végéig megérkezhetnek Magyarországra az egykori guantánamói foglyok, ha a magyar kormány is beleegyezik a befogadásba. Az Egyesült Államok egyenként 3-4 ember befogadásáról tárgyal a szövetséges országokkal - mondta Jeffrey D. Levine amerikai ideiglenes ügyvivő.

Az amerikai elnök által megadott határidő szerint a kérdést 2010 januárjáig rendezni kell, így a foglyok még az idén megérkezhetnek Magyarországra is, ha ebbe a magyar kormány is beleegyezik.

Az Egyesült Államok nagyra értékeli, hogy a magyar kormány az amerikai adminisztrációval és az unióval is tárgyal a kérdésről. Az amerikai és a magyar fél megegyezett abban, hogy az Egyesült Államok információkat szolgáltat a befogadásra váró foglyokról a magyar kormány számára - hangsúlyozta az ügyvivő.

A veszélyes foglyokat az USA-ba viszik

Az Európába érkező foglyok az amerikai álláspont szerint nem jelentenek veszélyt a társadalomra, és nem kell őket bíróság elé állítani. A befogadókkal megállapodásban rögzítik, hogy ne indítsanak ellenük eljárást az adott országban. A veszélyesnek ítélt, illetve a bíróság elé állítandó foglyokat az Egyesült Államokba szállítják majd.

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy milyen státuszt kapnak majd a foglyok. Az biztos, hogy az ENSZ álláspontja és a nemzetközi jog szerint nem minősülnek menekültnek, így bevándorlóként érkezhetnek Európába - mondta Jeffrey D. Levine.

Az ügyvivő hozzátette: a foglyok megérkezése előtt lehetőséget biztosítanak majd a magyar félnek, hogy Guantánamón személyesen is találkozzanak a fogvatartottakkal.

Mindenkivel tárgyalnának

Arra a kérdésre, hogy az amerikai fél számol-e azzal, hogy a magyar kormány visszalép a foglyok befogadásától, ha nem lesz parlamenti egység a kérdésben, Jeffrey D. Levine azt mondta: tisztában vannak azzal, hogy az ellenzéknek vannak kétségei, épp ezért készek arra, hogy valamennyi parlamenti párttal egyeztessenek a kérdésben. Az amerikai fél azt szeretné, ha teljes konszenzus lenne az ügyben a pártok között, mert nem szeretnék, ha a belpolitikai csatározások áldozatává válna a kérdés - tette hozzá.

A befogadásról nem született még döntés, de folyamatosan konzultálunk az amerikai féllel. Több alkalommal leszögeztük, hogy támogatjuk a fogolytábor felszámolását célzó amerikai döntést" - mondta Mátrai Zsuzsanna.

Magyarország nyitottan fogadja az amerikai javaslatot, ha az Egyesült Államok részéről konkrét megkeresés érkezik a guantánamói foglyok befogadásával kapcsolatban. Konkrét javaslat azonban még nem érkezett, annak ellenére, hogy Magyarország folyamatosan kapcsolatban áll az amerikai féllel a kérdésben - tette hozzá.

Egy esetleges konkrét döntés előkészítéséhez pontos információkra van szüksége Magyarországnak az egyes személyeket illetően. A döntést csak széleskörű vizsgálatok, így nemzetbiztonsági elemzés után hozza meg a kormány - hangsúlyozta a szóvivő.

Magyarország esetében változatlanul egy-két ember befogadásáról lehet szó - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy milyen státuszt kaphatnak Magyarországon a guantánamói foglyok, Mátrai Zsuzsanna azt mondta: több döntést meg kell még hozni ebben az ügyben, de a kérdésben nem a Külügyminisztérium az illetékes. A felvetésre, hogy parlamenti konszenzus hiányában is a befogadás mellett dönthet-e a magyar kormány, a szóvivő kiemelte: a magyar kormány arra törekszik, hogy a parlamenti pártokkal konzultálva, velük együtt hozza meg a döntést.

Korábban Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő arra hívta fel a figyelmet, nemzetbiztonsági és politikai kockázatot is jelenthet Magyarország számára, ha egykori guantánamói foglyokat fogad be, az ország terrorfenyegetettsége azonban valószínűleg nem növekedne jelentősen.