Koszovóról tárgyalt Joe Biden Szerbiában

2009.05.20. 19:53
Koszovó volt a fő téma Joe Biden amerikai alelnök szerbiai egynapos villámlátogatásán. Biden megerősítette, hogy Washington nem követeli Belgrádtól Koszovó függetlenségének elismerését. A látogatást új mérföldkőnek tartják a szerb-amerikai kapcsolatok fejlődésében.

A szerb-amerikai kapcsolatok fejlődésének új kezdeteként értékelték szerdán a belgrádi vendéglátók, és maga Joe Biden is az amerikai alelnök egy napos látogatását. Az amerikai politikus nyugat-balkáni körútja során, Bosznia és Hercegovinából érkezve kereste fel a szerb fővárost, ahonnan csütörtökön reggel Koszovóba utazik tovább.

000T TRPar2567393

Boris Tadic szerb államfővel folytatott beszélgetésének egyik központi témája is a volt szerb tartomány volt. Biden alelnök leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem követeli Belgrádtól Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségének elismerését, és nem is tartja azt a kapcsolatok javításának feltételének. Elvárja viszont Szerbiától, hogy együttműködjön a Koszovóban jogi és rendfenntartói szerepet vállaló EU-val, és hogy olyan intézkedéseket segítsen, amelyek valamennyi Koszovóban élő - tehát nem csak a szerbek - körülményein javítanak.

Joe Biden azt is megígérte, hogy Washington támogatni fogja Szerbia EU-integrációját, akár még közben is járhat annak érdekében az Unió tagállamainál.

A szerb elnök a tárgyaláson megismételte, hogy Belgrád soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét. Hozzátette, hogy ezzel együtt a kapcsolatok minél szorosabbra fűzésére törekszik a koszovói függetlenséget leginkább bátorító Egyesült Államokkal.

000T TRPar2567385

Az amerikai alelnök Mirko Cvetkovic szerb kormányfővel is tárgyalt, s egyetértett vele abban, hogy tovább kell erősíteni a két ország gazdasági kapcsolatait, érdemes tovább növelni a szerbiai amerikai beruházásokat, s fejleszteni a külkereskedelmi árucsere volumenét. Joe Biden - jelezve, hogy milyen fontos Washingtonnak Szerbia és a NATO kapcsolata - külön találkozott Dragan Sutanovac védelmi miniszterrel, és virágot helyezett el azon a helyen, ahol 2003-ban megölték Zoran Djindjicet, Szerbia akkori Nyugat-barát miniszterelnökét.

A látogatást a szerb ellenzék elutasítással fogadta. A nacionalistának minősített oldal azt kifogásolta, hogy a Koszovó "elrablásában" kulcsszerepet játszó Egyesült Államok második emberét lelkes fogadtatásban részesítették, a liberálisok pedig azt, hogy Tadic államfő Joe Bidennel tárgyalva nem szakított teljesen a Koszovó megtartásáról szóló hivatalos belgrádi retorikával.