Bánja Fehéroroszország, hogy nem Moszkva csatolt szerve

2009.05.22. 21:44
Egy hét múlva Minszkbe érkezik Putyin, látogatása előtt Lukasenka elnök azon kesergett, hogy Moszkva nem tartja magát a Fehéroroszországgal kötött integrációs megállapodáshoz. Sőt egyenes a nyugat karjaiba lökte az országot. Ahol az elnök szalonképes szeretne lenni, így elengedte a politikai foglyokat.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bírálta pénteken Oroszországot, amiért az nem hajtotta végre a két állam integrációjáról szóló megállapodásokat. "Semmi sem valósult meg abból, amiben megállapodtunk... Nem én tehetek róla, hogy nem jutott előbbre az integráció... Mi egyebet tehetnénk hát, mint hogy fejlesztjük kapcsolatainkat a Nyugattal", idézte az elnök nyilatkozatát a hivatalos BelTA hírügynökség.

Egy héttel azelőtt, hogy Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a tervek szerint Minszkbe látogat. Lukasenka arra jutott, hogy Oroszország valósággal az Európai Unió karjaiba kergette magatartásával Fehéroroszországot. Felpanaszolta egyebek között, hogy Moszkva nem biztosít hozzáférést piacához a fehérorosz áruknak. (Emlékeztetőül: Moszkva és Minszk több mint egy évtizeden át tárgyalt a két állam uniójáról. Van egyebek között egy vámunió létrehozásáról szóló megállapodásuk is.)

Lukasenka a 2007-es gázárvita után kezdett eltávolodni Oroszországtól, és azóta próbál az Európai Unió számára elfogadható partnerré válni. Ennek érdekében például szabadon bocsátott minden olyan foglyot, akit az EU politikai fogolyként tartott számon. (Az EU május eleji prágai csúcsértekezletén egy olyan partnerségi programot indítottak útjára, amely szorosabbra fűzi a szálakat az integrációs szervezet és hat volt szovjet köztársaság, köztük Fehéroroszország között.)  • Hírek
  • Árfolyam